Sütőtökös kakaós kalács

sütőtökös kalács

Néha elcsábulok a piacon és veszek amolyan hagyományos sütőtököt, de kettőnknek még a negyed is sok belőle, így általában egy-egy darab elfogy sütve, majd jön az alkotási fázis, hogy a többiből mi készüljön 🙂 Most a sütőtökös kalács lett a befutó és nagyon nem bántam meg!

Töltelékként már használtam a sütőtököt, például ebbe a kalácsba, meg sütemény, fasírt és sok minden egyéb finomság is készült már belőle, de a kalács tésztából eddig kimaradt.
Ma pont olyan idő volt, hogy az itthoni munka mellett jól esett begyújtani a sütőt, úgyhogy gondoltam egy merészet és eljött a sütőtökös kalács ideje. Természetesen egy kis kakós résszel kombinálva, hogy halmozzuk az élvezeteket 🙂

Nem lett tökéletes a külseje, mert kicsit kikandikált a formából, az egyik oldala megrepedt, de az enyém és fantasztikusan finom 🙂 Ha tökéletes lenne, abba semmi izgalmas nem lenne 🙂

sütőtökös kalács

Hozzávalók: 50 dkg + 10 dkg liszt, 2 + 1 evőkanál nádcukor, 2 dl tej, 3 dkg friss élesztő, 1/2 dl szőlőmag olaj, 1 tojás + 1 tojás sárgája a lekenéshez, 1 mokkáskanál só, 20 dkg sütőtök (megsütve és sülten mérve!), 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó

Én elkészítettem az alaptésztát először:

A tejben elkevertem 2 evőkanál cukrot, majd felfuttattam benne az élesztőt, a lisztet a dagasztó tálba szitáltam, hozzáadtam az olaj felét, az élesztős tejet, a tojást, majd amikor már dagasztott a gép egy keveset, akkor a sót is. Kb 10 perc dagasztás után, mikor a tészta már összeállt, kivettem a tálból és elfeleztem. Az egyik feléhez hozzáadtam a sütőtököt és a + 10 dkg lisztet és összedagasztottam, a végén hozzáadva az előzőleg megfelezett olaj mennyiség felét.
A tészta másik feléhez pedig hozzádagasztottam a kakaót, az egy kanál cukrot és végül a maradék olajat.

Letakarva 50 percig kelt a két tészta.

Először a sütőtökös tésztát nyújtottam ki, majd a kakaósat egy picit kisebbre és ez utóbbit ráfektettem a sütőtökös tésztára és feltekertem őket egybe.

sütőtökös kalácsBelevarázsoltam a kalácssütőbe, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem és 25 percig a formában letakarva kelesztettem

sütőtökös kalácsLekentem egy tojás sárgájával és előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig sült, de tűpróba ajánlott! Ez egy elég nagy kalács lett, szerintem két kisebb formát is remekül kitöltene.

sütőtökös kalácsFinom édes ízét leginkább a sütőtöknek köszönheti, hiszen a végeredményként kapott 95 dkg-os kalácsban csak 3 evőkanál nádcukor van!

sütőtökös kalácssütőtökös kalács

 

 

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Sütőtökös kakaós kalács” bejegyzéshez

    • Természetesen a sima étolaj vagy kókuszolaj is tökéletes hozzá! A szőlőmagolajat azért szeretem, mert lágyabb íze van bármelyik olajnál, kalácsba, süteménybe érdemes kipróbálni 🙂

Vélemény, hozzászólás?