Grillezett bárányborda cékla párlat felhőben, chilis karfiol salátával

grillezett bárányborda

Ez a bárányborda a személyes kedvenceim közé tartozik. Sokáig nem árultam el a titkot, ami cékla párlatban rejlik, de végül úgy gondoltam megosztom a nagyvilággal az én grillezett bárányborda receptem kulissza titkait 🙂

A receptet beneveztem a Séf a rácson elnevezésű grill versenyre is, ahol remélem meghozza a titok a sikert 🙂

grillezett báránybordaHozzávalók: 1 kg bárányborda, 1 kg karfiol, 450 ml joghurt, 2 cl cékla párlat, 10 dkg só, 2 db babérlevél, 10 db koriander mag, 6 db boróka bogyó, 2 db szerecsendió virág, 15 db egész fekete bors, 1 db hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 g őrölt fehér bors, 2 db chili, 2 liter víz, 1 csokor koriander levél, 2 dkg őrölt fekete bors

Először a pácot készítem el, és itt jelzem, nem felejtettem ki az olajat – ez a bárányborda bizony megtanul úszni, mert vizes pácban fog fürdőzni egy éjszakán át.
A vizes páchoz 2 liter vizet felforralok: ebbe kerül a hagyma, 4 gerezd fokhagyma, a szemes bors, a szerecsendió virág, a babérlevél, a koriander mag és a borókabogyó. Addig főzzük, míg kb 1,5 literre vissza nem forraljuk a víz mennyiségét. Ezt teljesen kihűtjük.
A báránybordát célszerű a hentessel ízekre, azaz úgy felvágatni, hogy minden egyes bordacsont külön legyen. A bordákat betesszük a kihűlt páclébe, letakarjuk és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

A karfiol salátát is érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
Az apró rózsákra szedett karfiolt sós vízben még épp roppanósra főzzük, lehűtjük. A joghurtot ízlés szerint sózzuk, őrölt fehér borssal fűszerezzük és az apróra vágott friss chilit elkeverjük benne.
A felmetélt koriander leveleket majd tálalás tálalás előtt keverjük bele.

Sütés előtt a báránybordácskák egyik végénél a csonttól elválasztjuk a húst kb. a csont 2/3-ad részéig – így lesz sütés közben szép formája, ha az egyik végéhez igazítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített grillen kb. 15 perc alatt megsütjük mindkét felét, kb. fél időben megforgatva őket.

Tálalás előtt jó egy órával a hűtőből kivesszük a salátát, hogy ne legyen hideg. Közvetlenül tálalás előtt keverjük bele a friss koriandert, hogy annak friss íze megmaradjon!

A megsült báránybordákat megspriccelem a céklapárlattal, mikor leveszem őket a grillrácsról. Nem kell sok belőle, a 2 cl bőven elég 1 kg hús “felhőbe burkolásához”.

grillezett bárányborda

Pin It

Vélemény, hozzászólás?