Fűszeres sült kompót

Fűszeres sült kompót

Nyáron pakolom a fagyasztóba a gyümölcsöket, aztán télen szedegetem őket elő 🙂 Tavasszal pedig roham  léptekkel kell helyet csinálni, hogy újra legyen hova pakolni 🙂 No, erre például remek megoldás ez a fűszeres sült kompót!

A fűszeres sült kompót ötletét a Street Kitchen című műsor adta, az adás az RTLMost-on elméletileg visszanézhető épp a reggelik volt a téma. Nos nálam nem reggelire, de elkészült, egy pici változtatással, mondhatni saját ízvilágunkra szabva, akár süti mellé, de köretként is 🙂

Fűszeres sült kompótHozzávalók: 1 db ananász, 20 dkg fagyasztott szilva, 20 dkg fagyasztott ribizli, 25 dkg fagyasztott szeder, 2-3 alma, 3-4 db fahéj rúd, 3-4 db babérlevél, 1 evőkanál szárított narancshéj, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 2 dkg vaj, 2 dl Sangria, 1 teáskanál frissen őrölt bors, 10 dkg nádcukor

Az ananászt megpucolom, cikkekre darabolom (lehet konzerv ananászból is készíteni, akkor a levét keverjük bele a Sangriába!) Egy tűzálló tálat kikenek vajjal, feldarabolom az almát, beleszórom a fagyasztott gyümölcsöket és az ananászt és elkeverem, hogy mindenhol legyen mindenből.
Egy befőttes üvegbe beleöntöm a Sangriát (ha van ananász konzervlé azt is) és a fűszereket (a bors kivételével) és alaposan összerázom. A gyümölcsök közé elosztom a babér leveleket és a fahéj rudakat, majd meglocsolom a fűszeres Sangriával.
Megszórom a cukorral és a borssal és 180 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt megsütöm.

Fűszeres sült kompótLangyosra hűlve tálalom. Én hús és édesség mellé is el tudom képzelni, például ez a túrós süti szerintem egyenesen kiabál érte 🙂

Fűszeres sült kompótHidegen nem az igazi, de langyosan valami fantasztikusan finom 🙂

Fűszeres sült kompót

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?