Mesterszakács mellett ébredtem :)

Eltűntem egy időre, amiért azoktól akik várták a receptjeimet elnézést kérek 🙂 Köszönöm az aggódó leveleket, kedves érdeklődéseket, remélem mindenkinek sikerült válaszolnom, ha csak néhány szavas üzenetben is 🙂 Jelentem, itt vagyok és sok-sok mesélni valóm van 🙂

A vártnál kissé hosszabbra nyúlt hallgatásom oka nem más, mint az időhiány… Akik közelebbről ismernek tudják, P. mestervizsgára adta a fejét. Örültem én ennek, nagyjából az első oktatási napig 🙂 Akkor ugyanis kiderült,hogy mi is a menete a vizsgának. Az első, elméleti részen már tavaly sikeresen túljutott, így az idei évre maradt a gyakorlati vizsga. Másfél hónap gyakorlati és oktatási napokkal… Nem szeretnék terhelni a részletekkel senkit, drága és nagyon sok munkával járó időszak volt ez. Ráadásul P. munkahelyi támogatás nélkül készült a vizsgára, eleinte a 6 nm-es konyhánkban, majd baráti segítséggel egy nagyobb konyhán, amiért örök életünkben hálásak leszünk! Én azért mert visszakaptam a konyhám, P. pedig, mert itthoni körülmények között kivitelezhetetlen lett volna 🙂

Tehát nem volt egyszerű 🙂 A felkészülés alatti 5-6 hétben minden erről szólt… Lassan de biztosan jutottunk el arra a pontra, amikor már nem beszéltünk másról, szinte nem csináltunk mást, mint hol vásároltunk, hol főztünk (legalább ezt sokszor közösen 🙂 ), vagy épp tételeket kérdeztem ki 🙂 Mondjuk ez utóbbi nekem is jól jött, bizonyos témakörökből akár most tudnék szakvizsgázni, bár lehet februárig jól elfelejtem majd 🙂
A csúcspont az volt, mikor 2-3 nappal a díszmunka bemutatása előtt, a teljes anyagi és idegi összeomlás kellős közepén P. a szarvas bélszín pácolására készült… Páclé kész, szakszerűen olvadozott a fagyasztott (mert csak így lehet vásárolni), de kb. fél órás válogatás után megvásárolt bélszín. Amikor P. kibontotta a csomagot, azt hittem ott helyben agyvérzést kap, ugyanis a gyönyörű formájú bélszín a vákuum csomag felbontása után két darabra esett szét… Ezúton is üzenem a forgalmazónak, az őz nem szarvas! Nem volt mit tenni, másnap ismét bolt, ismét vásárlás, újabb pác készítés, stb, stb. És ez csak egy aprócska momentum a sok-sok kihívással felérő közül 🙂

Ezzel együtt büszkén jelentem a végére értünk, P. sikeresen vette az akadályokat, mára ki is pihentük a megpróbáltatásokat és a fenti esetekhez hasonlókat már nevetve emlegetjük 🙂 Én is visszakaptam a konyhát és P.-t is 🙂 Ahogy látjátok a bloghoz is visszatérek 🙂 Azért megmutatom Nektek, hogy mik is készültek a MESTER tálalásában 🙂

A szakács mestervizsga gyakorlati része is két részből áll, az egyik a díszmunka a másik az ötfogásos mestermenü elkészítése:

4 X EGY ADAG HIDEG ELŐÉTEL

Szezámmagos kacsamáj golyó, olívás, retekcsírás friss saláta csokorral és tokaji aszúzselével
Paradicsomos, bazsalikomos fogasfilé torony, blansírozott zöldségekkel, balzsamecettel
Zöldfűszeres, rózsaborsos kecskesajt mangó szőnyegen, bébi salátával és fűszeres rozskenyér chipsszel
Kacsamellel mozaikolt jérce galantin, rebarbara pudinggal, tejszínes konyakmártással

DÍSZTÁL

Céklás tortillában sült libamájpástétom, Tengeri algás, lazacos fogas tekercs kék kagylóval, Füstölt szarvas bélszín borskéregben,
Polentára tálalt roppanós zöldségekkel, Gombafelfújttal, Muskotályos gyümölcsökkel, Balzsamos, olívás metélőhagymával, mézes vörös áfonyamártással

ÖT FOGÁSOS MESTERMENÜ

Kacsamáj terrin, aszalt almás, fenyőmagos rukkolával, marinírozott paprikával, málnás balzsamecettel
Hideg, fűszeres céklapüré leves, kakukkfüves joghurthabbal, sült paprika olajjal
Aszalt paradicsomos gőzölt fogas tekercs, szezámmagba forgatva, párolt kerti zöldségekkel, rózsaborsos narancsmártással
Rózsaszínre sült borjú szűz, párolt spárgaszeletekkel, roppanós édesburgonya pürével, szarvasgombamártással
Túrós mákfalat áfonya betéttel, csokoládémártással és édes morzsával

A “Szuper csapat” akik együtt teljesítették a sokszor lehetetlent:

szakács mestervizsga 2015A leendő mester a MESTERREL:

szakács mestervizsga 2015 P1210281A legnehezebb pillanatok – bírálat közben:

szakács mestervizsga 2015A legfontosabb vendégek, P. szülei és a “fogadott” tesóm :), valamint a Mestere:

szakács mestervizsga 2015

Pin It

Vélemény, hozzászólás?