Sült hurka, kolbász, édesburgonya pürével

Sült hurka, kolbász, édesburgonya pürével

Egyszerű étel, igazából azért írok róla, mert az édesburgonya püréről mindenképp szeretnék írni 🙂 Ennek több oka van, az egyik legfontosabb, hogy felfedeztem (jupiiii 🙂 ) a fehér édesburgonya létezését és végre igazi burgonyapüré érhető el vele a diétázóknak!

Miért fontos az édesburgonya (batáta) a diétázóknak? Bár a neve (és íze is) tartalmazza az édes szót, mégis fantasztikus hatásai vannak. Idézek a Batáta magazinból: “Az a lenyűgöző az édesburgonyában, hogy képes javítani a vércukorszint szabályozását még a kettes típusú diabétesszel élő személyekben is, annak ellenére, hogy glikémiás indexe közepes minősítést kapott. Ezen felül külön figyelmet érdemel a 6,6 gramm diétás rost – amit egy közepes édesburgonya tartalmaz-, mivel ez is hozzájárul a vércukorszint kordában tartásához, úgy, hogy lassítja az emésztést és a felszívódást. A legújabb kutatások kimutatták, hogy az édesburgonya kivonatok jelentősen megnövelik a kettes típusú diabétesszel élők vérben az adiponektin szintjét. Az adiponektin egy fehérje természetű hormon, amelyet a zsírszövet választ ki, fontos szabályozó az inzulin anyagcserében. Az adiponektin csökkenti az inzulin rezisztenciát, vagyis a sejtek könnyebben veszik fel a vérből a cukrot, ha az adiponektin magasabb szinten van jelen a vérben.” A teljes cikk itt olvasható.
Ezen kívül az édesburgonya sok vitamint tartalmaz és nagyon jó ásványi anyag forrás.
Beilleszthető szinte bármelyik diétába és ne felejtsük el, rendkívül ízletes 🙂

Sült hurka, kolbász, édesburgonya pürévelHozzávalók: 1 kg fehér édesburgonya (batáta), 2 evőkanál hideg kókuszolaj, só, víz, csipet szerecsendió
Hurka, kolbász (házi 🙂 )

Én az édesburgonyát nem főzöm, hanem párolom. Egyszerűen elkészíthetjük, felteszünk kb 1-1,5 liter vizet a fazékba, beletesszük a sót és felforraljuk. A forrásban lévő vízre pároló edényt teszünk és lefedjük. Míg a víz felforr, meghámozzuk a batátát és kockákra vágjuk, így kerül a pároló edénybe. Ez azért fontos, mert az értékes anyagok nem főnek ki a vízben!
Amikor puha, átteszem a késes robotgépbe (vagy turmixba, vagy botmixerrel is pürésíthetjük) hozzáadom a kókuszolajat, és kb 1,5-2 dl vizet a főzőedényből. Mikor összepürésítettem, sózom, szerecsendióval ízesítem.

A fehér édesburgonya kicsit keményebb, mint a sárga, de lágyabb íze miatt tökéletes püré készíthető belőle. Nálunk első számú kedvenccé vált 🙂

Sült hurka, kolbász, édesburgonya pürével

Pin It

Vélemény, hozzászólás?