Batáta (édesburgonya) főzelék

Batáta (édesburgonya) főzelék

Ha már az előző posztban ódákat zengtem az édesburgonya (batáta) jó tulajdonságairól, akkor következzék egy újabb egyszerű étel belőle, ami szintén tiltólistás (volt eddig) a diétázóknak, cukorbetegeknek: krumplifőzelék édesburgonyából.

Édsanya ano szerette a krumplifőzeléket, emlékszem nagyon finomat csinált… Aztán elmaradt, az időkori cukorbetegsége miatt ez (is) száműzetésre került a konyhából. Mivel így tél végén, tavasz kezdetén kevés a jó főzelék alapanyag, a fagyasztó tartalma is erősen megcsappant, gondoltam kipróbáljuk a batáta főzeléket, azaz legyünk bátrak és készítsünk édesburgonyából ebédet 🙂

Batáta (édesburgonya) főzelékHozzávalók: 1/2 kg édesburgonya (batáta – sárga), 2 gerezd fokhagyma, 1 pici vagy 1/2 hagyma, só, mokkáskanál füstölt pirospaprika, 2 evőkanál kókuszolaj, kb 1/2 liter víz
ha szereted a pikáns ízeket chipet chili, valamint a tálaláshoz 1 kávéskanál cocomas

A megtisztított batátát karikára vágtam, az olajon a hagymát és az apróra vágott fokhagymát megdinszteltem, majd hozzáadtam a batátát, megszórtam a füstölt pirospaprikával. Annyi vízzel öntöttem fel, amennyi ellepte a zöldséget, sóztam és kb 10 perc alatt puhára főztem. A sárga batáta viszonylag gyorsan fő és teljesen szétfőzni sem érdemes. Amikor megfelelően puha volt, kivettem a harmadát, botmixerrel pürésítettem, az apróra vágott chilivel együtt és visszatettem a főzelékbe.
Én cocomassal tálaltam, ami elkeveredve a főzelékben, az édeskés fokhagymás batátával és a chili pikáns ízével remek harmóniában volt.

Batáta (édesburgonya) főzelékMi feltétet nem ettünk hozzá, de szerintem egy szelet natúr csirkemell remekül passzol vele.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?