Ropogós spárga

baconbe tekert spárga

Nevezhetem egészséges nassolni valónak, de nagyon jó köretnek vagy épp vendégvárónak, előételnek is, a lényeg a baconbe tekert spárga nem maradhat el tavasszal a menüből…

Sajnos a spárga még mindig nem tartozik a népszerű zöldségek közé, bár egyre többen ismerkednek meg vele évről évre. Személy szerint én képes vagyok a piaci kofa standja mellett is rögtönzött kiselőadást tartani arról, hogy épp mit és hogyan fogok készíteni belőle, mi a különbség a zöld és fehér spárga között, melyiket mihez ajánlom 🙂 Szerintem majd kérek jutalékot a kofáktól lassan, bár tavaly volt egy helyes eset, amikor egy helyes fiatal lány, akik maguk termelik többek közt a spárgát is, felajánlotta, ha minden szombaton kimegyek és mesélek a spárgáról, akkor amit én vennék, azt megkapom tőle 🙂 Akkor sajnos nem értem rá szombatonként, de majd idén lehet megkeresem 🙂

Nagyon röviden a spárgáról: A spárgát már az ókorban is ismerték, előszeretettel fogyasztották. Magas vitamintartalma mellett, nem tartalmaz koleszterint, de tartalmaz sok rostot, így a legtöbb diétába beilleszthető.
Jelen recept mondjuk épp visszapótolja a koleszterint, de a spárga vízhajtó hatása azért megmarad 🙂

baconbe tekert spárgaHozzávalók: 10-12 db fehér spárga, 10-12 szelet bacon, egy evőkanál méz, egy evőkanál citromlé, csipet só, 1,5 liter víz

A zöld spárgával ellentétben a fehéret mindig előkészítem. A spárgát két kézbe fogjuk, a fej alatt egy ujjnyival és a másik végénél és ahol eltörik, onnantól biztosak lehetünk benne, hogy nem fás. Az alsó részt sem dobom ki, remekül megízesíti a hús vagy zöldség levest, viszont a fás rész fogyasztása nem élmény, úgyhogy tálalás előtt azt kiszedem belőle.
A fér spárgát mindig megpucolom, zöldség pucolóval, percek alatt kész, a fejtől lefele húzom a hámozót.

A vizet felteszem és felforralom, mikor forr, beleteszem a mézet és a citromlét és a csipet sót. A fejükkel felfele, úgy, hogy a fej kint legyen a vízből a forrásba lévő vízbe állítom és mikor a víz újra felforrt, kb 2-3 percig főzöm. Papírtörlőre szedem és leszárítom.

A spárgákat egyesével betekerem a szalonna csíkokba, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 200 fokra előmelegített sütőben, egyszer-kétszer megforgatva a szalonna pirulásáig sütöm. Serpenyőben is elkészíthető, szintén szorgosan forgatva a szálakat, valamint grillen is szépen megsül, ott arra kell figyelni, hogy a szalonna hajtással lefelé kerüljön a rácsra, hogy jól rásüljön, forgatásnál ne essen le róla.

baconbe tekert spárgaRemekül illik hozzá például a fokhagyma mártás vagy bármilyen citrusos mártogató is.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?