5-ös saláta, a kedvenc nyári édes-savanyú salátánk

nyári édes-savanyú saláta

Két okból emlegetjük 5-ös salátaként itthon, egyrészt mert ötféle zöldség van benne, másrészt az íze csillagos ötös 🙂 Nagyon régóta készítjük, még Nagyitól való a recept, de lehet ő is otthonról hozta 🙂

Nyárinak pedig azért nyári, mert a friss, zsenge fejes káposztából a legfinomabb.
Hogy mennyire lesz követhető a recept, azt még magam sem tudom, hiszen ez egy olyan saláta, amit igazíthatunk bátran ízlésünkhöz, a zöldségekhez. Nem történik semmi rossz, ha több vagy kevesebb az uborka, vagy épp nem kerül bele csípős paprika. Mi így szeretjük és aki eddig kóstolta, rabjává vált 🙂
Hűtőben vagy hűvös helyen hetekig remekül eláll, ha nem fogy el 🙂

nyári édes-savanyú salátaHozzávalók: 1 közepes fej káposzta, 4-5 paprika – ha szereted a csípőset, akkor 2 db balatoni paprika is kerüljön bele, 4 db paradicsom, 4 db uborka (mint a kovászolni való uborka), 3 db újhagyma – de már a rendes méretű főző hagyma, 2 nagy csipet só
Saláta lé: 1/2 liter víz, 20 szem stevia édesítő bogyó – készíthető cukorral is, nálunk az édesítős verzió a megszokott, kb. 1 dl ecet

A hozzávalókat nagyon vékonyra vágjuk, hagymát félkör alakra, paradicsomot kis cikkekre, de ez is egyéni ízlés dolga. Egy nagy tálba tesszük az összevágott zöldség felét, egy csipet sóval meghintjük, majd rá a másik felét és rá a másik csipet sót. Ezután összekeverjük és felöntjük a lével. A lé készíthető édesebbre, savanyúbbra, szintén ízlés dolga, ez egy jó alap, tessék kóstolni 🙂

nyári édes-savanyú salátaA só mennyiségre többen visszakérdeztek már, de tényleg nem kell több, így nem esnek össze a zöldségek, nem puhulnak meg és az ízük is érvényesül!

nyári édes-savanyú saláta

10-12 órát a tálban hagyjuk, időnként átkeverjük. Mikor elkészült üvegekbe adagoljuk alével együtt és hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk. Nekem ebből az adagból 4 db 720 ml befőttes üveg telt meg.

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?