Fenyőrügy szirup, szörp, méz

Fenyőrügy szirup, szörp, méz

Tudjátok, hogy az erdeifenyő is tulajdonképp gyógynövény? Már az ókorban is használták, fertőtlenítésre: sebeket kezeltek vele, gyantájával helyiségeket füstöléssel fertőtlenítettek. Manapság a friss, fiatal hajtásokat ajánlják köhögésre, torok fájására.

A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, C-, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat.
A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a pl. a citromban.

Ráadásul egy kellemes erdei séta vagy kirándulás alkalmával bárki gyűjthet magának, nem kell nagyon sok belőle. Mézben eltéve az őszi megfázós hónapokra egy nagyon jó ízű torokfájásra, köhögés csillapításra használható “gyógyszert” rejthetünk a kamra polcra.
Ihatjuk a szirupot szörpnek, kanalazhatjuk.

Fenyőrügy szirup, szörp, méz

Ajánlok két blogot is a témában, ahol bővebben is olvashattok (sok más mellett) a fenyőrügyről is: Erdőkóstoló és Szeretetre hangoltan nekem mindkét blog nagy kedvencem ezekben a témákban.

Én háromféle módon tettem el az idén fenyőrügyet: szirupnak mézzel, szirupnak cukorral, és egy főzött mézes szirupot, amit szörpként fogyasztunk.

Háromféle fenyőből készültek szirupok: erdei fenyő, luc fenyő, ezüst fenyő.
Nagyon figyeljen mindenki, mert a tűlevelűekre nagyon hasonlító, szintén ebben az időszakban rügyeket bontogató tiszafa bár kertünk ékessége és például télen a rigók kedvelt csemegéje a termése, de az emberekre nézve mérgező!

Elmesélem, mi hogy készült:

Fenyőrügy szirup mézből:

Fenyőrügy szirup, szörp, mézAz üveget bő félig megtöltöttem a fenyőrüggyel, majd felöntöttem mézzel, és jól elkevertem. Elméletileg bármilyen méz jó hozzá, de mi meghűlésre, köhögésre hársfavirág mézet eszünk, így ezt is azzal készítettem. Az üvegeket lezártam és már két hete a napon fürdőznek, így tesznek még úgy egy hónapig, amikor is a rügyeket kiszedem belőle és a mézet teszem el a sötét kamra polcra.

Fenyőrügy szirup cukorral:

Fenyőrügy szirup, szörp, mézEz az üveg már 3 hete érik a napon. Itt cukorral (esetemben nád cukorral) rétegeztem a fenyőrügyet, cukor-fenyőrügy-cukor sorrendben, a tetejére cukor kerül. Szintén a napos teraszon érlelődik, úgy 1 hónapot, aztán a szirupot leszűröm és megy a sötét kamra polcra. Akinek nincs gondja a cukorral, majd ebből kanalaz, ha fáj a torka.

Fenyőrügy szirup főzve, mézzel:

Fenyőrügy szirup, szörp, mézEz a “gyorsított” eljárás 🙂 20 dkg fenyőrügyet beáztattam éjszakára 1,25 l vízbe, aztán belecsavartam 1/2 citromot, és felfőztem. Hagytam forrni lassú tűzön úgy bő fél órát, majd hozzáadtam 30 dkg mézet és botmixerrel megturmixoltam. Elzártam a tűzhelyet és sűrű szövésű kendőn átszűrve töltöttem üvegekbe és forrón száraz dunsztba tettem. Ebből készül a szörp nálunk.

Egy esti hangulatképpel és egy titokkal zárom a sort:

Fenyőrügy szirup, szörp, mézAki szemfüles ezen a képen felfedez egy 2 dl-es hosszúkás üveget, ami színeiben bizony kilóg a sorból. Ez az üveg egy kísérlet:) egy marék fenyőrügyet töltöttem bele és borpárlattal töltöttem fel. A kamra sötétjében érlelődik így… Szerintem egy téli estén, “kaparós torokra” ebből is jó lehet egy kupicával, de majd jövőre beszámolok róla 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?