Gluténmentes lekváros bukta, ch csökkentett lisztből

Gluténmentes lekváros bukta, ch csökkentett lisztből

Napok óta egy jó lekváros buktára vágytam. Biztos ismeritek az érzést, amikor beköltözik egy étel a fejetekbe és nem hagy szabadulni… enni kell egy jó buktát 🙂
Normál esetben nincs ezzel baj, az ember lánya bemegy az első pékségbe, vesz egy buktát és jóízűen megeszi. De glutén- és tejmentesen már kicsit bonyolultabb a dolog, még akkor is ha gm ételbárt üzemeltetsz 🙂 Megkérdeztem én a pékségben, hogy nem csinálnának-e nekem, de hát a termelés menetét még az én két szép szememért sem lehet felborítani 😉 Nincs más hátra, mint előre, akkor sütünk. Vasárnap jött el a napja, amikor is szembesültem vele, hogy igencsak megcsappant gm liszt készlettel rendelkezek itthon, a Tepszibe meg nem igazán volt kedvem bemenni egy kis lisztért.

Így abból válogattam ami itthon volt, a választásom az it’us lisztek közül a Kate’s low carb mix-re esett. És milyen jó választás volt 🙂

Gluténmentes lekváros bukta, ch csökkentett lisztbőlHozzávalók: 300 g it’us Kate’s low carb mix liszt, 125 g kókusz joghurt, 120 g víz, 80 g olvasztott margarin, 60 g vaníliás cukor, 60 g datolya cukor, 1 m-es tojás, 8 g porélesztő, csipet só, +1 tojássárgája a lekenéshez
Tölteléknek kb 200 g baracklekvár

A lisztbe belekevertem az élesztőt, a sót, a cukrokat, majd a közepébe egy mélyedést csináltam, ide került a joghurt, az olvasztott margarin, a tojás és a víz. Fakanállal elkevertem, majd kézzel egyenletesen átgyúrtam az egészet. Letakartam és egy órára magára hagytam. Nem kelt meg látványosan, de azért megemelkedett, látható módon dolgozott benne az élesztő. Nyújtólapra borítottam, átgyúrtam és pici rizsliszttel megszórtam a lapot, úgy nyújtottam ki kb 3mm lapnak. Ezt 10 db kb 8×8-as kockára vágtam, a közepébe minden kockának 2-2 kávékanál baracklekvárt tettem és felhajtottam bukta formára. Ez a 10 kis bukta egy sütőpapírral bélelt 26×19 cm-es tepsibe szép szorosan belefért egymás mellé. Lekentem tojássárgájával majd 220 fokra előmelegített sütőben 20 percet, aztán 180 fokra visszavett sütőben további 25 percig sütöttem.

Gluténmentes lekváros bukta, ch csökkentett lisztbőlSütőrácson hagytam langyosra hűlni – tovább nem bírtuk, annyira finom illata volt 🙂
Másnap is puha, ezt csak azért tudom, mert egy darabot eldugtam reggelire 🙂

Gluténmentes lekváros bukta, ch csökkentett lisztből

Pin It

Vélemény, hozzászólás?