Csokoládé- és túrótorta: egy remek születésnapi páros

Csokoládé- és túrótorta: egy remek születésnapi páros

Barátnőm születésnapjára voltunk hivatalosak, ami ráadásul nem mindennapi születésnap, hiszen egy napon születtek a testvérével néhány év különbséggel 🙂
A két születésnaposnak készült ez a torta.

Mivel Barátnőm volt a vendéglátó, azt mondta Ő ugyan nem süt tortát, hogy nézne már az ki… Sejthettem volna, hogy kitalálja a módját, hogy miért is süssön, hiszen remek dolgokat kreál a konyhában és a legnagyobb élvezettel teszi ezt. Nemkülönben a nővére, aki a másik ünnepelt volt 🙂 Így aztán ők, sütöttek egy-egy tortát egymásnak, én pedig kettőjüknek ezt az emeletes finomságot 🙂 Ezúton is boldog szülinapot kívánok Böbe és Inci!

A legszebb tavaszi hónapban születtek, így nem volt nehéz dolgom a díszítéssel, hiszen a gyönyörű érett, harsogó eperszemek mellé csak néhány tavaszi friss virágot választottam. Ezek után csak azt kellett eldöntenem, hogy az eper mint fő téma, milyen két tortát kössön össze. Ez pedig nálam legalábbis hamar adta magát: a túrótortám már több ízben sikert aratott, és eperrel szinte mondhatom, hogy verhetetlen, míg másik nagy kedvencem a csokoládé is igazán jó barátságban van az eperrel. Ha pedig csokoládé, akkor bizony volt a tarsolyomban egy kipróbálására váró csoda recept, amit Nyammm konyhájából kóstolhattam a tavaszi gasztro blogger találkozón, a receptet most Marka oldaláról lestem, mivel Ő már elkészítette és remekül helyettesítette a török mogyorót dióval, és ez utóbbi állt rendelkezésemre nekem is. A színek, ízek pedig hozták az ehető virágdekoráció választottjait is, hiszen a bodza jól harmonizál mind ízében, mind színében a tortákhoz és az eperhez, az árvácska pedig remekül színesítette tovább a tortát.

Csokoládé- és túrótorta: egy remek születésnapi párosA túrótorta receptjét itt megtaláljátok, ezt feleztem meg a felső kis tortához, a biztonság kedvéért én a két torta közé egy kis karton tányért vágtam, hogy a nyers túró ne áztassa el a csokoládé roppanós kérgét.

Az olvadós csokoládétorta (ami jelen esetben már nem olvadt, de így behűtve is mennyei volt) pedig így készült:

Hozzávalók: 22,5 dkg étcsokoládé (min. 70 %-os), 27 dkg vaj, 27 dkg nádcukor, 4,5 evőkanál sötét kakaópor, 1,5 teáskanál vaníliakivonat, 6 tojás, 10,5 dkg liszt, 12 dkg + a forma szórásához 2-3 dkg darált dió

A recept 26 cm-es formát ír, én 23 cm-es formában sütöttem, így egy picit magasabb lett, de remekül működött.

A sütőt 180 fokra előmelegítettem, ezalatt az kockákra tört étcsokoládét, a cukrot, a vajat és a kakaóport egy fémtálba összekevertem, majd vízgőz felett összeolvasztottam az egészet. A vízgőzről levéve kicsit hűlni hagytam, majd a masszához adtam a vaníliát, a felvert tojásokat és alaposan elkevertem. Érdemes olyan fémtálat választani, amibe az összes alapanyag belefér a végén és kényelmesen tudunk benne keverni, kavarni. A lisztet és a darált diót összekevertem és végsőként ezt kevertem el a masszában. Az egész masszát előre kivajazott és darált dióval megszórt tortaformába öntöttem és már ugrott is be az előmelegített sütőbe.
A sütőben nekem a forma és a massza aránya miatt kicsit több, mint 25 percet sült, majd hagytam a formában kihűlni. Akkor jó, ha a közepe még kissé lágy, míg a szélei már roppanósra sültek.

Csokoládé- és túrótorta: egy remek születésnapi párosMindkét tortát előző este készítettem el, így az átadás napjára már csak az összeállítás díszítés maradt. A csokitorta így már nem volt folyós középen, de nagyon finom és nagyon jó állagú ebben a lehűtött formában is. Eperre, bodzavirág szórással és frissen szedett árvácska fejekkel díszítettem.

Csokoládé- és túrótorta: egy remek születésnapi páros

Pin It

Vélemény, hozzászólás?