Azt hogy a savanyú káposztában sok vitamin van, már régóta tudjuk. Nagymamám mindig azt mondta, minden savanyúban ott a c vitamin 🙂
Ez persze erős túlzás, de a savanyú káposzta tényleg jó C vitamin forrás. Amit már kevesebben tudnak, hogy nagyon hasznos provitamin forrás is, így a bélrendszerre is igen kedvező hatással van. A savanyú káposzta vitaminjairól tovább olvashattok a WEBBeteg oldalán.
Nálunk a savanyú káposzta vitaminforrásként szerepel, nyersen fogyasztva, reggelire.
Azért, hogy még hasznosabbá tegyem, a következő képen készítem:
Két evőkanál akác mézbe beledarabolok egy gerezd fokhagymát, ezt 1-2 napig állni hagyom. Igazából ezt folyamatosan készítem egy, két naponta, nem csinálok meg előre nagyobb mennyiséget, ez az idő pont elég ahhoz, hogy a mézben a fokhagyma érlelődjön, viszont ennyi idő alatt nem indulnak el semmilyen káros folyamatok a fokhagymában.
Pirítóst lehelet vékonyan megvajazok (elhagyható), ráhalmozom a savanyú káposztát, és ezt meglocsolom a fokhagymás mézzel. Se nem savanyú, se nem édes, és a fokhagymától sem leszünk illatosak 🙂