Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel – CSIKOS lekvárral

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral

Lekváros kihívásra készült ez a remek fogás, méghozzá nem is akármilyenre. A CSIKOS lekvárcsalád megálmodója írt ki versenyt, miszerint megadott termékükből kell fantáziálni…

A kiírás így kezdődött:

“Szeretnék díjazni konyhai kreativitásodat! Egy igazán édes receptversenyre invitálunk Téged!

A Kocsis Manufaktúra Kft. egyedülálló CSIKOS lekvárcsaládból…” a folytatás Boldog Kuktánál, a verseny háziasszonyánál olvasható.

Az elmúlt években nagyon sok lekvárt főztem, a legkülönfélébbeket, így régen nem kóstoltam mást. Ez volt az egyik inspirációm, hogy jelentkezzek a versenyre, hátha beválasztanak. A másik, szokás szerint a kihívás, hogy egy adott, számomra ismeretlen ízből alkossak valamit, és természetesen a játék szele is megcsapott szokás szerint.
Legnagyobb meglepetésemre és persze örömömre nemcsak egy ízt, hanem három igazán kedves üvegcsét rejtett a doboz, amikor megérkezett:

Csikos lekvárArról csak csendben (mint marketing kommunikációs és PR szaki) mesélek, hogy bizony nagyon kedves gesztus volt Kocsis úrtól a saját kezűleg írt levélke a csomagban! Igen kérem, így kell ezt 🙂

Szóval teljesen lelkes voltam, ki is választottam a három íz közül a kedvencemet, majd kiderült, hogy nem abból kell főznöm, hanem egy másikból… No de ez nem szab gátat a lelkesedésemnek, annyira jók ezek az ízek, vagyis pontosabban íz kombinációk, hogy eldöntöttem mindegyikből készül valami finomság. Vagyis abból, ami az inspiráló kóstolgatás után maradt belőlük 🙂

De akkor nézzük a verseny művet elsőként 🙂 Az Erdei gyümölcs lekvárból kellett valamit alkotnom:

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral Valóban hozza a fantasztikus erdei gyümölcsös ízeket, úgyhogy első kóstolásra el is döntöttem, ez bizony húst kíván maga mellé, lekvár ide vagy oda nem édesítjük el ezt a finom pikáns csemegét 🙂 Így született meg az igazán pikáns ízvilágot hozó és nem mellesleg kalóriában sem az eget verő:
Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel – CSIKOS lekvárral

Hozzávalók (kivételesen 4 személyre): 50 dkg sertésszűz, 2 evőkanál mustár, 5 evőkanál CSIKOS erdei gyümölcsös lekvár, 4 db gömb cukkini, 1 dl tejszín, 1,5 dl köles, 3 dl víz, 4 szál újhagyma, 1 diónyi gyömbér, 5 dkg vaj, 3-4 friss zsálya levél, 5 dkg cheddar sajt reszelve, só, bors, fahéj

A sertésszűzpecsenyét egészben sóztam, borsoztam és mustárba fogattam, majd letakarva betettem a hűtőbe úgy 12 órára. Utána nagyjából ujjnyi, azaz úgy 1 cm-es szeletekre vágtam és az olvasztott vajon, amibe a zsálya leveleket beledobtam, 3-3 percig sütöttem mindkét oldalát:

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral Miközben már a második oldala sült, a felső oldalra egy-egy kis adag lekvárt kentem, aztán megfordítottam és így jártam el a másik oldallal is és újból forgattam.

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral Tehát natúr módon és lekvárosan is sült mindkét oldal 3-3 percet. Amikor a hús megsült, kivettem a vajból, adtam a visszamaradt szafthoz még 2 evőkanál lekvárt és 0,4 dl tejszínt alaposan elkevertem és hagytam megforrni, majd levettem a tűzhelyről mert ezzel kész is volt a szósz a hús mellé. Zárójelben jelzem, a hús az előzetes pácolás után 12 perc alatt, a szósszal együtt 15 perc alatt elkészül.

1,5 dl kölest kimértem egy bögrében és dupla mennyiségű, azaz 3 dl vízzel felraktam főni. Amikor megfőtt, sóztam, adtam hozzá egy csapott mokkáskanálnyi fahéjt, a felkarikázott újhagymát és a reszelt gyömbért, majd ráraktam a lábaskára a fedőt és hagytam összeérni. Ezalatt a cukkinit megmostam, kalapját levágtam, magjait eltávolítottam, ezzel üreget képezve a gömböcskék belsejében. A köleshez hozzáadtam a 0,6 dl tejszínt és ezzel a kölessel töltöttem meg a cukkinik üregét, és megszórtam egy pici reszelt sajttal a tetejét. Az így előkészített köretet tepsire helyezve bedugtam kalapostól a sütőbe, amit 180 fokra állítottam. Amikor a sütő elérte a 180 fokot, légkeverésre kapcsoltam és további 10 percig sütöttem.

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral A végeredmény egy ízeiben pikáns, de szerintem egymással fantasztikusan harmonizáló hús és mellé egy igazán laktató, mégis kalória szegény köret lett.

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral Próbáljátok ki, döntsétek el… Nálunk tényleg nagy sikert aratott 🙂

Lekváros szűzérme, kölessel töltött cukkinivel - CSIKOS lekvárral A lekvárért és az íz élményért, valamint a játék lehetőségért köszönet a Kocsis manufaktúra Kft.-nek, a szervezésért Boldog Kuktának!
Én és a családom biztos nyertesei vagyunk ennek a kihívásnak! 🙂

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?