Sörrel sült csülök

Sörrel sült csülök

Történeteinket mindig az élet írja, én csak jegyzetelek… időnként megkésve…
Mivel az idén kettesben itthon töltöttük a Szilveszter estét, elmaradt a hagyományosnak mondható szilveszteri malacsült, ezt nem tudom “kis tételben” előállítani, így hosszas tanakodás utána a csülök mellett döntöttünk.

Felmerült több lehetőség, például közös nagy kedvencünk a csülök pékné módra, de végül egy nagyon egyszerű módszer mellett tettük le a voksunk, sörrel sütöttük a csülköt.
Nem bántuk meg, szinte mind egy szálig elfogyott, ami maradt belőle az egy falatka hús, ami a húsos rétes-ben végezte, egy sok-sok sörös szaft, ami alapja lett a sörmártásnak.

Hozzávalók: 1 db nyers, csontos hátsó csülök, só, 2+1 dl sör, 5-6 gerezd fokhagyma, 10 dkg zsír
Köretnek tetszés szerint krumplipüré, sült burgonya, rizs, párolt káposztával vagy savanyúval is kiváló.

A csülköt a csontja mellett megvágom, majd kiterítem, és alaposan megsózom a sütés előtt legalább 24 órával. Vigyázok, hogy a bőrét ne érje só! Én pataki edényben sütöttem, a tálat beáztattam este, majd sütés előtt apró kockákban beledaraboltam a zsírt, a csülköt megszurkáltam és a kis lukakba beleszúrtam a fokhagymákat, majd bőrrel felfelé (a bőrt éles késsel bevagdaltam, felkockáztam, de csak a bőrt!) belefektettem a pataki tálba, mellé öntöttem 1 dl sört. Fedelével letakartam és 180 fokos sütőben 2 órát sütöttem.

Sörrel sült csülökKét órán keresztül felé sem néztem, szépen hagytam, hogy süldögéljen, ez pont elég idő egy film megnézésére, vagy éppen egy kis délutáni szunyókálásra, ami ugye szilveszter napján megengedett 🙂 Amikor villával megszúrva puhának ítéltetett a hús, ez nálam sajnos nem a két óra, hanem még plusz egy után történt meg -sajnos valószínűleg ez a coca már nem egy mai csirke volt, hogy ide illő képzavarral éljek-, szóval amikor puhának nyilvánítottam a húst, akkor elkezdtem a sörrel locsolgatás folyamatát.
Sörrel meglocsoltam a bőrt, majd visszadugtam az edényt a közben 200 fokra beállított sütőbe, fedő nélkül.

Sörrel sült csülökEzt a folyamatot 3-szor ismételtem meg, kb. 10-15 perces időközönként, de ezt sütője is válogatja, ilyenkor már nem érdemes magára hagyni. Amikor a bőr szépen pirul és felhólyagozva igazi roppanósra sül, késznek lehet nyilvánítani.
Sajnos tálalva már nem volt módom fotózni, csak így a tálban, de látszanak a hólyagocskák a bőrön, azt pedig, hogy a hús kellőképpen omlós, puha volt, már csak azért is el kell higgyétek nekem, mert percek alatt nem volt mit fotózni 🙂

Sörrel sült csülökNem bántuk meg az év utolsó döntését 🙂
A szaftját, még véletlen se borítsd ki, készíts belőle sörmártást, vagy csak szimplán süss benne serpenyőben húst egy következő alkalommal.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?