Paleo kenyér – tojás nélkül

Paleo kenyér - tojás nélkül

Van egy paleo lisztkeverék, amit már sokszor használtam, sokszor megjelenik itt a blog receptjei között. Nagyon szeretem, mert könnyű vele dolgozni, sokféle felhasználásra ad lehetőséget, hamar kedvencem lett a paleo lisztek közül.

Ez a lisztkeverék a Keltes Élmény, az Éléskamra paleo lisztek kínálatából. Pogácsát, kalácsot, csigákat, kenyeret és már nem is tudom még mit sütöttem már belőle, mindig nagyon szerettem vele dolgozni. Most sem volt ez másképp, amikor szerettem volna tojás nélkül kenyeret sütni, azért is volt egyértelmű, hogy ehhez a liszthez nyúlok, mert a zsemle remekül sikerült belőle tojás nélkül is.
Tulajdonképp nem panaszkodok, mert a kenyér is sikerült elsőre is, nem volt ehetetlen, de nem azt hozta amit vártam, amit én szerettem volna. De nem adtam fel és apró lépésekkel haladva, mára eljutottam ahhoz a változathoz, amit el szerettem volna érni… Közben volt úgy 12-14 kenyér sütésem, de gyakorlat teszi a mestert 🙂

Tehát született egy nagyon jó jellemzőkkel bíró, szerintem nagyon ízletes paleo kenyér, glutén-, tej-, cukor-, tojás-, élesztő-, szójamentesen, aminek még a szénhidrát tartalma is remek.

Paleo kenyér - tojás nélkülHozzávalók: 250 g keltes élmény lisztkeverék, 230 g víz, 30 g frissen facsart citromlé, 80 g folyékony állagú kókuszolaj, 8 g foszfátmentes sütőpor, 10 g só (ízlés szerint), 5 g bambuszrost

A folyékony hozzávalókat elkevertem egy tálban, hozzáadtam a sütőport, belekevertem. A liszttel elkevertem a bambuszrostot és a sót, majd a  folyékony hozzávalókhoz adtam. Alaposan kikevertem a tésztát és 5 percet pihentettem.
Ezután szilikonlapra borítottam, átgyúrtam, ellapogattam egy két cm vastag ovális formára, majd hengert sodortam belőle és kenyérke formájúra igazítottam.
Bevágtam és 25 percet pihentettem. Pihenés után ment a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 20 percet süt, majd visszavettem a sütő hőmérsékletét 180 fokra és további 40 percig sütöttem.

Paleo kenyér - tojás nélkülKizárólag teljesen kihűtve érdemes megvágni! De nekem az a tapasztalatom, hogy a legjobb, ha délután készül és reggel vágom fel.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?