Focipálya torta, lekváros piskótatekercsből

focipálya torta piskótatekercs

Párom születésnapja évről-évre kihívás elé állít. Persze nem Ő kéri ezt, csak én nem érem be a születésnapjára a kedvenc sütijével a lekváros piskótatekerccsel, hanem igyekszem tortába álmodni….

Tavaly a piskótatekercs torta volt a megoldás, itt tudjátok megnézni. Annyira jól sikerült, hogy még egy szakmai zsűri díját is sikerült bezsebelnem 🙂 Az idén Párom újjá élesztette régi hobbiját, rendszeresen focizik, így azt találtam ki hogy vagy focilabda vagy egy focipálya lesz a születésnapi tortája. Végül a focipálya mellett döntöttem, de hogy ne legyen túl egyszerű, elhatároztam, hogy piskótatekercsből készítem el 🙂 Nagyjából egy hétig járattam az agyam azon, hogy kivitelezzem ezt az elképzelést, voltak is különböző variációim rá, de mindegyik azon dőlt meg, hogy felvágás után a torta szétesik, nem szeletelhető. A születésnapot megelőző nap, abban maradtam magammal, hogy lesz ami lesz, elkezdem sütni a piskótatekercseket, aztán majd adja magát hogy lesz ebből torta. Mivel Párom annyira nem kedveli a marcipánt, így a borítást ebben a formában elfelejthettem, erre megoldást a színes kókuszreszelék jelentett, amit Dina, színes szórócukor készítési leírása alapján készítettem, próba szerencse alapon 🙂 Jelentem remekül működik kókuszreszelékkel is, sőt nem is ételfestéket, hanem zöld mandula aromát használtam hozzá!
Amíg a torta készült, időnként Édsanya átnézett hozzám és megjegyezte: Hááát, Te nem vagy normális 😀 No, ennek a biztatásnak nem lehetett ellenállni, de a végeredménynek tényleg szívből együtt örültünk, sőt a tortát is Ő dugdosta, amíg az ünnepelt haza nem ért 🙂

Hozzávalók: 3 db lekváros piskótatekercs, 6 dl házi baracklekvár
Krém: 1/2 liter tejből 6 kanál grízzel és 3 cs. vaníliás cukorral készült tejbegríz, 25 dkg mascarpone, 10 dkg porcukor, 2 evőkanál keményítő és egy vaníliarúd kikapart magja.

A szóráshoz: 10 dkg + 3-4 evőkanál kókuszreszelék, 1 evőkanál zöld mandula aroma, 1 evőkanál keményítő
A kapuk és a labda marcipán masszából készültek.

Elkészítettem a piskótatekercset, én egyenként 6 tojásból csináltam, 30×26 cm-es tepsiben sütve.
A piskótához szétválasztom a tojásokat, kemény habbá verem a fehérjét, majd 6 evőkanál cukort adok hozzá, kanalanként adagolva, folyamatosan keverve. Utána jöhet 6 evőkanál liszt, ugyanezzel a módszerrel, végül egyesével a tojások sárgája. Előmelegített sütőben 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm. Még melegen a sütőpapír segítségével kiemelem a tepsiből egy nedves konyharuhára és a papírral együtt feltekerem a hosszabbik oldalának a mentén, így hagyom kihűlni. Amikor kihűlt, széttekerem, majd megkenem lekvárral és újra feltekerem.

A krémhez megfőztem a tejbegrízt, majd a forró grízbe kevertem a keményítőt és hagytam kihűlni. Amikor kihűlt adtam hozzá a porcukrot és a mascarponét, majd egy éjszakára visszatettem a hűtőbe.

A 10 dkg kókuszt egy nejlonba szórtam, hozzáadtam az aromát és alaposan összeráztam, összemorzsolgattam. Utána beleszórtam a keményítőt, ezzel is összeráztam, egy tálcára szórva szárítottam.

Fentiek mind előző nap készültek, így az ünneplés napjára csak a torta összeállítása maradt. Egy tálcán szorosan egymás mellé helyeztem a tekercseket, aztán vastagon bevontam a grízes krémmel, ügyelve, hogy a tekercsek közti mélyedések eltűnjenek, a felülete pedig sima legyen:

focipálya piskótatekercsbőlAmikor ezzel elkészültem, füvesítettem a pályát a zöld kókusszal és megrajzoltam a vonalakat a fehérrel:

focipálya torta piskótatekercsA focipálya okozta örömet, csak a piskótatekercs látványa múlta felül Párom szemében 🙂 Érdemes volt vele ennyit foglalkozni! 🙂 No de mi lesz jövőre??? 😛

focipálya piskótatekercsből

Pin It

Vélemény, hozzászólás?