Nincs rajta mit szépíteni, tegnap pizzát vacsoráztunk 🙂 Nem éppen diétás vacsora, de régen is ettünk, “normális” ebédünk nem volt, mert kihasználva az utolsó napsugarakat inkább kint voltunk, mint bent, így engedtünk a csábításnak…
Tegnap este amolyan kapcsolgatós tv nézés folyt nálunk, ritkán nézzük a dobozt, akkor aztán mindenfélét egyszerre 🙂 Volt ugye X-Faktor meg egyik kedvenc filmem a Julie & Julia, ezenkívül egy kis romantika is valamelyik adón, és párom egyik kedvenc sorozata a Nat Geon, ó és persze rengeteg reklám 🙂 Az egyik reklám alatt tört ránk, hogy bizony éhezés esete forog fenn, mire az én drágám agyából kipattant az ötlet, hogy rendeljünk pizzát. Rendeljünk??? No, ne vicceskedjünk már, annyiból és pont annyi idő alatt elkészül és még reggelink is lesz 🙂 Kaptam két reklámnyi időt 🙂 Mármint úgy értve, hogy mire másodszor is reklám lesz, addigra legyen kész 😛 No persze, ez kapcsolgatással kicsit nyújtható volt, de az illata már érezhető volt a sülő pizzának, mire a második reklámblokkba botlottunk 🙂
Magyarosnak pedig azért magyaros, mert ezek az alapanyagok voltak a hűtőben, kamrában 🙂 Mivel nagyon szeretem a pizzát, igazán mázlistának mondhatom magam, hogy egy olyan szakáccsal élek együtt, akinek egy időben pizzériája volt 🙂 Ott is nagyon szerették a pizzáját, sőt, amikor Németországban dolgozott, ott is hamar rájött a főnök, hogy mennyivel jobb az általa gyártott tészta, mint a mirelit 🙂 Szóval ez a recept Páromé, az Ő engedélyével osztom meg Veletek 🙂 Persze nincs benne semmi titok, a lényeg, hogy nekünk ez a tészta nagyon bevált! Nagy előnye, hogy a megkelt tészta, folpackkal letakarva a hűtőben is tárolható 1-2 napig, langyos helyen “újra élesztve” remekül használható egy újabb pizzára, vagy bármilyen pizza tésztából készülő finomsághoz.
Hozzávalók – 4 db 30 cm-es pizzához, vagy két nagy tepsihez, ki milyen formában szereti: 1 kg liszt, 1,5 dl olaj, 1 dl víz, 2,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, 5 g élesztő, 1 mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanálnyi orgeánó
A lisztet a tálba szitálom, elkeverem a sóval, oregánóval, majd egy mélyedést túrok bele az öklömmel és ide morzsolom az élesztőt, rászórom a cukrot és a langyos tejet ráöntöm. Konyharuhával letakarom és hagyom éledezni az élesztőt, úgy 10 percig. Amikor elkezd habosodni az élesztő, hozzáadom a vizet és az olajat és dagasztógéppel alaposan kidolgozom a tésztát. Amikor a tészta kész négy egyforma cipót formálok belőle és letakarva 40 percig pihenni hagyom. Most szorított az idő, így gyorsítottam rajta, bekapcsoltam a sütőt 50 fokra, és nyitva hagyva az ajtaját bedugtam a cipókból kettőt 🙂 A másik kettőt letakartam és a pulton hagytam, mikor megkelt fóliába csomagoltam és betettem a hűtőbe.
A sütős módszer remekül működött, 15 perc alatt megkelt a tészta, ha nem is a duplájára, de szépen megemelkedett ez már alapnak kiváló volt 🙂 Amíg a tészta a melegben pihent elkészült a szósz rá, házi paradicsomlét ami nálunk elég sűrű főzni kezdtem, sóval, oregánóval, kakukkfűvel és bazsalikommal ízesítettem, valamint belenyomtam egy gerezd fokhagymát és addig rotyogtattam a kis lábasban, amíg a megfelelő sűrűségű lett.
Kerek formára nyújtottam a tészta gombócokat (kézzel, ezt is páromtól tanultam, ha nagyon akarom, még egy kicsit dobálni is tudom 😀 ), megkentem egy kis fűszeres paradicsom szósszal, hagymát, házi sonkát és kolbászt halmoztam rá és sajtot reszeltem a tetejére. Előmelegítettem 200 fokra a sütőt, spricceltem bele egy kevés vizet a virágspricnivel és betoltam a pizzát. Visszavettem a hőfokot 180 fokra és kb. 20 perc alatt készre sütöttem