A tejmentes életem és egy munkám hozta magával a dolgot, hogy egyre többet kalandoznak a gondolataim a vegán konyha felé… Rég ki szerettem volna próbálni a tej- és tojásmentes palacsintát…
aztán gondoltam egy merészet és akkor ha már lúd, legyen kövér alapon glutén sem került bele 🙂
Töltelékként pedig az én egyik kedvenc túró helyettesítőm a köles kapott álruhát 🙂
Hozzávalók: 10 dkg rizsliszt, 15 dkg kölesliszt, 5 dkg csicseriborsó liszt, csipet só, 2 csapott evőkanál útifűmaghéj, 1 dl szőlőmagolaj,kb 6 dl szódavíz
Töltelék: 2 dl köles, 4,5 dl víz, csipet só, 1 vaníliarúd, ízlés szerint cukor vagy édesítő – én 5 dkg 4 Édest használtam, 1 db vaníliás zabpuding
A liszteket összekevertem, az útifűmaghéjat kevés vízzel eldolgoztam, majd hozzáadtam az olajat, és fokozatosan adagoltam váltogatva a lisztet és a szódát. Elsőre egy kicsit sűrűbb palacsinta tésztát készítettem, aztán azt hagytam állni fél órát, majd beállítottam a sűrűségét még egy kevés szódával.
Forró palacsintasütőben, mindegyik előtt vékonyan megolajozva a serpenyőt sütöttem.
A palacsintákat még langyosan megtöltöttem a “túróval”
A kölest már előre megfőztem csipet sóval, a vaníliarudat belefőztem először egyben, mikor meghűlt akkor a kikapart magját elkevertem benne. Jó puhára főzöm a kölest és fedő alatt hagyom kihűlni. Amikor kihűlt késes aprítóba teszem, hozzáadom az édesítőt és a pudingot és jó krémesre dolgozom össze. Előre elkészíthető, ha nem fogy el, hűtőben, lezárt dobozban 2-3 napig is eláll.
Tálaláshoz néhány szem sárgabarackot gerezdekre vágtam, egy tepsiben a sütőbe raktam, 20 percig sütöttem, ezalatt levet engedett, ami egy kicsit karamellizálódott.
Szerintem érdemes kipróbálni annak is, aki ehet hagyományos túrós palacsintát, hiszen egy kirándulás az ízek világában 🙂