Pirított marhaszelet, paprikás kölesgolyóval és paprika lekvárral Brill módra

pirított marhaszelet

Folytatódik a “vendég recept”, méghozzá a Konyhafőnök ajánlata rovat bővül a Brill Pálinkaház receptversenyére készült főétel receptjével, ahol a közkedvelt paprikalekvár egy kis csavarral a Brill Pálinkaház kedvence 🙂

A brill Pálinkaház versenyén olyan ételek indulhatnak, melyek tartalmazzák valamelyik terméküket. A kínálat széles, ízletes gyümölcspálinkák, zöldségpárlatok színesítik. Ebben a receptben a paprikapárlat kap szerepet.

pirított marhaszeletHozzávalók 4 személyre: 60 dkg marha felsál, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zeller gumó, 1 db hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 6-8 szem egész bors, 2-3 db babérlevél, 3 evőkanál só
10 dkg kápia paprika, 15 dkg köles, 1 csokor petrezselyemzöld, 1,5 dl olívaolaj
Tálaláshoz 220 ml paprikalekvár + 4 cl paprikapárlat

A húst 1 evőkanálnyi sóval besózom és egy órát állni hagyom. A megtisztított zöldségeket 1 evőkanál sóval és a babérlevéllel, szemes borssal felforralom, a forrásban lévő vízbe beleteszem a marhahúst, majd lassú tűzön kb 90 – 120 percet főzzük. A puhára főtt húst a főzőlében hagyjuk kihűlni.
A kölest másfélszeres vízben, 1 evőkanál sóval megszórva megfőzzük. Az apró kockára vágott kápia paprikát 0,5 dl felforrósított olívaolajon enyhén megpirítjuk, majd a megfőtt kölessel összekeverjük.
A paprikalekvárt alaposan kikeverjük a paprikapárlattal.

A marhahúst ujjnyi vastag szeletekre vágtam, forró olívaolajos serpenyőben mindkét felét megpirítottam, frissen őrölt borssal enyhén megszórtam. A megmosott és leszárított petrezselymet forró olívaolajban ropogósra sütöttem és papírtörlőn leszárítottam.

Tálaláskor a kölesből vizes kézzel golyókat formáztam, majd a petrezselyem ágyra ültettem, a paprikapárlatos lekvárt a tányér közepére tettem és a forró hús szeletek kerültek mellé.

pirított marhaszelet

Pin It

Vélemény, hozzászólás?