Epres “túrótorta” – glutén-, laktóz- és cukormentesen

Epres "túrótorta" - glutén-, laktóz- és cukormentesen

Már említettem, a mi családunkat sem kerülik el a különböző étel allergiák, így egy-egy családi összejövetelre különböző megoldásokkal kell sütnöm 🙂 Most épp olyan torta készült, mely sem glutént, sem laktózt, sem cukrot nem tartalmazhatott.

P. apukájának 60. születésnapjára készült ez a torta, bár az ünnepelt abszolút nem fogyaszt édességet (ő a hústortát kapta), de a család azért várta a tortát. Az biztos volt, hogy csokisnak és gyümölcsösnek kell lennie, de a fenti összetevők sem kerülhetnek bele 🙂 Lecke feladva, a megoldásban pedig Orsi barátnőm volt segítségemre, aki szuper kis boltot, pontosabban Tündér ligetet nyitott egy éve, ahol a gluténmentes termékeken kívül is sok szuper dolog van 🙂 Kérésemre hozott Totut a boltba, amit amúgy is rég szerettem volna kipróbálni.
A totu, tulajdonképen tojásfehérjéből készült “túró”: 1 kg termék 60-70 db tojás fehérjéjét tartalmazza. Tojásfehérje, étkezési só és ételecet felhasználásával készül, szénhidráttartalma 0,4 %, sótartalma 0,4 %. (bővebben itt olvashatsz róla)

A torta kissé rusztikusra sikeredett, mentségemre legyen mondva, hogy utazott is több, mint 200 km-t, de annyira finom volt, hogy mindenki jó ízűen ette, senkinek nem okozott problémát, hogy egyáltalán nem hagyományos alapanyagokból készült.

Epres "túrótorta" - glutén-, laktóz- és cukormentesenHozzávalók:
Piskóta: 10 dkg rizsliszt, 5 dkg keményítő, 12 dkg eritrit, 5 tojás, 1 késhegyni szódabikarbóna, 1 ek cukrozatlan kakaópor, 1,5 ek olaj
Krém:alapkrém: 4 ek rizsliszt, 1 kk keményítő, 4 ek eritrit, 4 dl víz – ebből sűrű masszát főzök folyamatos kevergetés mellet és kihűtöm
20 dkg totu, 15 dkg eper, 2 dl Cocomas, 1 evőkanál útifűmaghéj
100 g diabetikus étcsokoládé, 2 ek olaj

A piskóta száraz összetevőit az ertrit kivételével egy tálban alaposan összekeverem, a tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek, majd apránként megy bele az eritrit, utána egyesével a tojások sárgája, aztán az olaj. A lisztes keveréket óvatosan, de alaposan belekeverem, ezt is több részletben. 180 fokra előmelegített sütőben, nekem 50 percig sült, de 40 perc után javaslom a tűpróbát. A formában hűtöm ki.

A krémhez az alapkrémet már előre megfőztem, hogy jól kihűljön. A totut az eperrel összeturmixoltam, belekevertem a cocomast, majd az alapkrémet, végül adtam hozzá az útifűmaghéjat.

A csokoládét gőz fölött megolvasztottam a 2 evőkanál olajjal és langyosra hűtöttem.

A kihűlt piskótát 3 részre vágtam és a szokásos módon megtöltöttem, majd a külsejét is bevontam a krémmel. A langyosra hűlt csokoládét utolsó mozzanatként csurgattam rá.

Epres "túrótorta" - glutén-, laktóz- és cukormentesenA családból senki nem mondta meg, hogy nem igazi túróból készült tortát eszik 🙂

Epres "túrótorta" - glutén-, laktóz- és cukormentesen

Pin It

Vélemény, hozzászólás?