Amíg a többség tököt farigcsál, addig én sütögetem bőszen és eszegetem ezt a remek őszi vitamin forrást 🙂 Na jó egy tököcskét P. is megfaragott, csak hogy ne maradjunk töketlenek 🙂
Semmi problémám nincs Halloween ünneplésével, szerintem egy remek lehetőség arra, hogy együtt alkosson a család, buli a gyerkőcöknek, na jó egy kis plusz takarítás anyunak, de alapvetően jópofa dolognak tartom. Mivel nincs gyerekem, így nálunk annyira nem vált a családi ünnepkör részévé, de P. azért évről évre farigcsál valamit, én pedig élvezettel figyelem, hogy milyen csoda kerül ki épp a kezei közül 🙂
Én pedig bedugtam a sütőbe egy adag sütőtököt és megsütöttem. Aztán készült belőle egy sütőtökös kifli, glutén-, tej-, cukormentes változatban, a már jól bevált Keltes élmény paleo lisztkeverékből.
Hozzávalók: 20 dkg Éléskamra – keltes élmény lisztkeverék, 20 dkg pürésített sütőtök, 3 tojás + 1 tojás a kenegetéshez, 80 ml víz, 40 ml friss citromlé, egy citrom reszelt héja, 50 g kókuszolaj, csipet só, 1 mokkáskanál sütőpor, pirított tökmag
A 3 tojást felvertem, majd hozzáadtam a citromlét, a vizet, a folyékony állagú kókuszolajat, végül belekevertem az összetört sütőtököt. A sütőport, a lisztkeveréket, a sót és a citromhéjat elkevertem és összedolgoztam a sütőtökös péppel. 1 órára félre tettem, utána kicsit átgyúrtam és kör alakúra kinyújtottam.
A kört cikkekre vágtam és feltekertem. Lekentem tojással és megszórtam a pirított, majd összetört tökmaggal.
200 fokos sütőbe tettem, 10 percig így sütöttem, utána visszavettem 170 fokra és még 15 percet sütöttem.
Finom, puha, se nem sós, se nem édes, épp ideális az én számomra, remek reggeli egy bögre kávéval 🙂 De akár lekvárral is megkenhető, ahogy azt P. tette 🙂