Csoki szelet – mindenmentes

Csoki szelet - mindenmentes

Valóban mindenmentes, egy valamitől nem menekült meg ez a süti, a csokitól 🙂 Ebben a csokiszeletben nincs glutén, nincs tojás, nincs tej- illetve tejtermék, tehát mondhatjuk vegán csoki szeletnek, ezeken felül nincs benne hozzáadott cukor, bár ettől még nem fogyókúrás, de talán egy kicsit így jobban belefér a diétába is 🙂

Régi recept a sport szelet sütemény, de abban van néhány olyan hozzávaló, amit én nem eszem, így most azt a változatot írom le, ahogy mostanában készítem. Ezért is nevezem inkább csoki szeletnek, minden félreértés elkerülése végett.
Nem kekszből illetve keksz morzsából készül, hanem egy tojásmentes jól kiszárított piskótából. Fontos a piskótát legalább két nappal előtte érdemes megsütni.
Paleo változatban is elkészíthető egy paleo piskótával, de azt még nem próbáltam tojásmentes változatban sütni.

Csoki szelet - mindenmentesHozzávalók: 1 piskóta, alábbi recept szerint – paleózoknak Éléskamra omlós piskóta, 3 evőkanál kakaópor, 10 dkg 70% feletti étcsokoládé, 5 dkg ötször édes, 0,5 dl rum vagy 2 evőkanál rum aroma, 15 dkg kókuszolaj (lágy folyékony állagban), kb. 1 dl langyos víz (függ a piskótától)
Tojásmentes piskóta: 25 dkg rizsliszt, 1 evőkanál útifűmaghéj liszt, 5 dkg ötször édes, 5 evőkanál szőlőmagolaj, 1 szűk evőkanál 10%-os ecet, kávéskanál szódabikarbóna, 2,5 dl víz
Máz: 10 dkg 70% feletti étcsokoládé, 3 evőkanál szőlőmagolaj

A mindenmentes csoki szelet elkészítését legalább két nappal előtte a piskóta sütésével kezdjük. A piskótához a száraz anyagokat összekeverjük az olajjal, ecettel, majd
végül a vízzel simára keverjük. 22 cm átmérőjű tortaformában készítem, amit kikenek kókuszzsírral, majd rizsliszttel kilisztezem. Ezután beleöntöm a masszát és előmelegített 180 fokos sütőben kb 35 percig, de mindenképpen tűpróbáig sütöm. A formában hagyom kihűlni, majd kiveszem belőle, felkockázom és két napig szárítom.

A kiszáradt piskótát kézzel összetöröm, megmorzsolom, majd hozzáadom a kakaóport és az édesítőt és elkeverem. Gőz fölött felolvasztok 10 dkg csokoládét, beleteszem a kókuszolajat, elkeverem, hozzáadom a rumot és a morzsához keverem. Ezután adagolom hozzá a vizet, nekem picit több, mint 1  dl vizet vett fel, de azért óvatosan érdemes adagolni, hogy ne vizezzük túl.
Sütőpapírt tettem egy tepsi aljára, arra nyomkodtam rá jól összetömörítve és viszonylag egyenletesen a masszát. Kisebb tepsi magasabb süti, nagyobb tepsi alacsonyabb csoki szelet, ízlés szerint 🙂
A mázhoz szintén gőz fölött felolvasztom a második 10 dkg-os csokoládét és elkeverem benne az olajat, majd a tésztára öntöm. A tepsi mozgatásával szépen el lehet rendezgetni rajta. Hűvös helyen – így télen nem szükséges a hűtő – megszilárdul rajta a máz néhány óra alatt, utána szépen szeletelhető.

Csoki szelet - mindenmentesCsoki szelet - mindenmentes

Pin It

Vélemény, hozzászólás?