Zöld dió likőr

Zöld dió likőr

Két éve készítettem először zöld dióból likőrt és egyéb finomságokat. Az első évben nem sikerült a karácsonykor kibontott likőrt lefotózni, hiszen annyira vártuk és olyan finom lett 🙂 Most a tavalyi likőr fotójával inspirálok mindenkit az elkészítésére!

Ifjonti íz emlékből tudtam, hogy a zöld dió likőrt szeretem, tudtam, hogy akarom, de nem volt receptem 🙂 Aztán elkezdtem a neten kutakodni, valamint idősebb ismerősöket kérdezgetni. Összegyűjtöttem több receptet, majd Édsanyával leültünk és elemeztük Őket, hogy leírás és összetevők alapján melyik hasonlíthat a Nagyi által készített zöld dió likőrre a legjobban. Az első évben így született meg a mi zöld dió likőrünk, melyről itt olvashatsz. A következő évben épp csak egy picit változtattunk rajta a tapasztalatok alapján és most már van igazi Nagyi féle, a régi ízeket felidéző zöld dió likőr receptünk, amire kóstoláskor (egy a kísérleteinkről nem tudó) kedves ismerősünk azt mondta: “Juj, ez olyan igazi régi íz!”

Zöld dió likőrHozzávalók: 50 dkg zöld dió, 40 dkg cukor, 20 szem szegfűszeg, 20 szem mazsola, 3-4 rúd fahéj, 2 db vanília rúd, 2 szem csillagánizs, 1,2 liter vodka

A zöld diót (KESZTYŰBEN! :) ) felkarikáztam – lehet darabolni is, de szerintem így szebb és később a dió jobban felhasználható – befőttesüvegbe raktam, hozzáadtam az összes hozzávalót, a vanília rudakat hosszában félbevágva és ezt az egészet felöntöttem a vodkával.
A lezárt befőttes üveget és hűvös helyre raktam, de még nem a végleges helyére a kamrába, mert úgy két hónapig 2-3 naponta óvatosan össze kell rázni kicsit!
Ezután kell jól eldugni és december elején leszűrni, kiadagolni kisebb üvegekbe. Akár karácsonyra gasztro ajándéknak is kiváló!
Az ebben ázott akkor már fekete dió is remek csemege lehet 18 éven felüliek süteményeibe!

Zöld dió likőrZöld dió likőrZöld dió likőrA zöld dióról és a dió levél remek hatásairól itt olvashatsz bővebben!

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?