Tej-, glutén-, és cukormentes sajttorta, ami két összetevő cseréjével paleo diétába is beilleszthető. Mindig is imádtam a sajttortát, bár itthon ritkán készült, de rendszeresen azt rendeltem, ha volt az étlapon. Ez a tejfehérje allergiámmal kimaradt az utóbbi időben, de már nagyon vágytam rá…
Bár voltak ötleteim, hogy kéne elkészíteni, a végső lökést mégis a mostanában készült “sajtkrém” adta, ami nagyon jó alapnak bizonyult édesség készítéséhez is.
Mielőtt bárki kérdezné, nem, nincs cukkini íze, még olyan is megette jóízűen, aki kifejezetten gyűlöli a cukkinit 🙂 Friss vagy fagyasztott gyümölccsel, pedig tovább fokozható az élmény, majd beszámolok ezekről a variációkról is…
Hozzávalók:
Tésztához: 240 g rizsliszt (paleo diétában pl.mandula liszt), 5 g tápióka keményítő, 80 g eritrit, 200 g kókuszolaj, 1 csipet só
Sajtos rész: 550 g “sajtkrém”, 200 g rizskrém (paleo diétában cocomas), 4 tojás, 100 g kókuszolaj, 200 g eritrit, 1/2 rúd vanília kikapart magjai
Eper
A sajtkrém elkészítésével kezdjük, jó ha van ideje megdermedni 🙂 Ez nem más, mint az általam készített cukkini krémsajt amit ebben az esetben tényleg csak csipet só kerül és nem került bele semmilyen fűszer. A linken szereplő adag dupláját készítettem el, tökéletesen megfelelt a tortának.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrtam és fóliába csomagolva a hűtőben pihent, amíg a krémet elkészítettem.
A krémhez a tojásokat kihabosítottam a cukorral, hozzáadtam a kókuszolajat, kevertem, majd a rizskrémet, kevertem, aztán a vaníliát és a sajtkrémet és alaposan összedolgoztam.
A tésztát egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyújtottam, úgy, hogy legyen kb 0,5-1 cm magas széle is. Ez nekem kissé rusztikusra sikerült, de sebaj 🙂
Erre kanalaztam a krém felét, amit aztán kiraktam egy sor eperrel
Majd a krém másik fele következett és a tetejére szintén eper
180 fokra előmelegített sütőben 60-65 percig sütöttem. Bő fél óra múlva érdemes megnézni, ha nagyon barnul a teteje vissza kell venni 160 fokra a sütőt és érdemes egy sütőpapír lapot a tetejére tenni.
Egész picit rezgős még amikor elkészül, de kihűlés után remekül szeletelhető
A receptet ez a videó inspirálta