Habos-túrós palacsinta kökénnyel

Igen, ismét blogjáték 🙂 Remélem minden kedves olvasóm is legalább annyira élvezi ezeknek a játékoknak az eredményét, amennyire én, a vele járó fejtörést, majd a kitalált mű elkészítését!

A VKF-52. fordulójába szeretnék ezzel a recepttel, ötlettel bekapcsolódni, melynek kiírását a forduló Háziasszonya Tisztatészta készítette el. A VKF-ről itt (köszönet Alíznak, hogy összegyűjtötte mindezt! 🙂 ) olvashattok bővebben 🙂

Ahogy az a kiírásban is olvasható, több feltétel van: tészta (saját készítés), ősz (ez sajnos visszavonhatatlanul adott), erdő járásból származó hozzávaló. Sajnálatos módon mostanában ritkán jutunk el az erdőbe, és valójában a tésztákhoz sem értek túlságosan, bármennyire is szeretjük a tésztaételeket. Csendben jegyzem meg, hogy természetesen a kamrában többféle tészta készítő gép is lakik, bontatlan csomagolásban, még olyan is van, ami a makaróniból kitolja a spagettit:))) Csak a lustaság, illetve a kényelem nagy úr… De mivel lustaságom okán majdnem lemaradtam erről a kihívásról, az elhatározás már megvan, idővel ki fogom én csomagolni azokat a gépeket!
Valóban kicsit csüggedten zártam be a böngésző ablakot első olvasatra, hiszen a tészta készítés nem az én világom… Persze azért motoszkált a fejemben, hogy valamit mégiscsak jó lenne kitalálni, hiszen az utolsó erdőjárásunkról hoztunk egy kevéske kökényt, amit még épp csak megsimogatott a dér, de nagyon finom.

kökényNem ragozom, megálmodtam, hiszen a palacsinta is tészta, és készítettem én már nem tekergetett módon, hanem köretként. Hát most nem köret lesz, hanem metélt, bele a túróba, abba kökény szósz, hmmmm mégiscsak lesz itt valami 🙂

Hozzávalók: 6-8 db palacsinta, a hagyományos módon elkészítve (ehhez sajnos nincs receptem, én mindig szó szerint csak szórom a hozzávalókat a 2 tojáshoz, úgy érzésre)
Túrós töltelék: 25 dkg túró, kis pohár tejföl fele, a kökényszósz és egy tojás sárgája (fehérje kell még később).
Kökényszósz: 30 dkg kökény, 1 dl száraz rozé, 10 dkg nád cukor
Hab: 2 tojás fehérje, 2 ek porcukor, 2 ek tejföl, 1 tojás sárgája

A palacsintákat hagyományos módon megsütöttem, hagytam kihűlni, addig elkészült a kökény szósz. A lecsumázott megmosott kökényt az 1dl borral és pici vízzel felraktam főni, amikor puha volt, rászórtam a cukrot, sűrűre főztem, 2-3 kanállal kivettem belőle díszíteni, majd sűrű szitán átnyomtam az egészet.
A túrót elkevertem a hozzávalókkal, ebbe került a kökény szósz áttört része. A palacsintákat egyben feltekertem, majd kb. 1 cm széles metéltre vágtam. Majd beleforgattam a túrós keverékbe.
Habos-túrós palacsinta kökénnyelEzt az egészet tűzálló tálba öntöttem, és elkészítettem rá a habot. Felvertem kemény habbá a két tojásfehérjét, utána bele a porcukrot, a második tojás sárgáját és két evőkanál tejfölt óvatosan beleforgattam. Ezt a masszát a palacsinták tetejére raktam és kb. 20 percig míg barnul a teteje sütöttem 120 fokon.

 

A tálaláshoz felhasználtam az egész kökényszemekkel félretett szószt:

Habos-túrós palacsinta kökénnyelBár a kökénynek a magja így a tányérra került (ne felejtsük el közölni a vendégekkel, hogy a kökény magos 🙂 ), de annyira finom, hogy ez a kis apróság senkit nem zavar!

Habos-túrós palacsinta kökénnyel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?