Gyors savanyú káposzta

gyors savanyú káposzta

Házilag készült a savanyú káposzta… Na jó, nevezzük inkább kovászos káposztának, de Nagyim receptes könyvében így szerepel, hogy gyors savanyú káposzta. Nem egy vecsési savanyú, de nagyon finom és működik, ha épp erre van szükség.

Nemrégiben egy kedves olvasóm azzal keresett meg, hogy nincs-e nekem olyan receptem, amiből 1-2 nap alatt savanyú káposzta lesz otthon? Mert emlékszik ő egy ilyenre receptre még régről, hátha van a nagyik receptesében is valami.
Nem voltam rest, bizony előszedtem az irományokat és ezt a receptet találtam. El is készítettem, hogy meg tudjam mutatni milyen lett, de megosztom veletek olvasóm, Mária fotóit is, mert ő is elkészítette, sőt meg is főzte belőle a remekül kinéző töltött káposztáját 🙂
Valóban gyorsan elkészül, 2 nap alatt már kellemes íze van a káposztának, ha jó meleg helyre sikerül elhelyeznünk. Nekem a harmadik nap ízlett a legjobban én akkor kezdtem meg, de lehet nem volt elég meleg neki a konvektor előtt.

gyors savanyú káposztaHozzávalók: 2 kg káposzta vékonyra szelve (gyalulva), 2 db burgonya, 2 liter víz, 2 dkg só, 8-10 szem egész bors, 2-3 babérlevél, aki szereti tehet bele chilit is

A burgonyákat vastag szeletekre vágtam és egy 5 literes üvegbe rétegeztem a káposztával, közé szórtam a borsot, babérlevelet és két szárított erős paprikát tettem bele. Nagyon, nagyon tömören kell rakni, jó erősen lenyomkodni. A vizet felforraltam a sóval, megvártam míg langyosra hűl és felöntöttem vele a káposztát. Egy tányérral fedtem le és a konvektor elé raktam.
Nagyi azt írta, jó meleg helyre kell tenni, legjobb a kályha közvetlen közelébe… kályhám nincs, maradt a konvektor…
A burgonyákat legkésőbb a 3 napon ki kell szedni belőle, utána jól tárolható hűvös helyen.
Szerintem nagyon kellemes ízű és remek savanyúságnak is, de főzni jókat lehet belőle.

Mária például ezt a remek töltött káposztát készítette a gyors savanyú káposzta receptje alapján készült káposztából:

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?