Kacsacomb almával és dióval töltve

Kacsacomb almával és dióval töltve

Ez nálunk egy igazi karácsonyi étel, még Apukám kedvéért találtam ki, aki nagyon szerette a kacsát. Amióta Ő nincs velünk, azóta ez az étel tradicionális karácsonyi ebéd nálunk, részben az Ő emlékére…

Elkészíthető egész kacsával is, akkor a pocakba és a bőr alá is teszek tölteléket, de mivel mi a combját szeretjük a legjobban, így leginkább ez készül nálunk.

Hozzávalók: kacsacomb, 1-1 alma, 1-1 marék durvára vágott dió, só, egy rozmaring ág, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál méz, 3 cl szilvapálinka.
Köretnek főtt burgonya, püré vagy ahogy nálunk készül, kacsazsírban sült krumpli.

Kacsacomb almával és dióval töltveA húst előző este alaposan besózom, majd a bőrt fellazítva alá töltöm a feldarabolt, almát, diót és egy darabka rozmaring ágat. Így teszem tepsibe, a maradék almát mellé darabolva, az egész fokhagyma gerezdeket is mellé dobva, egy pici vizet öntök alá, fóliával letakarom és kb. egy órát sütöm. Amikor a hús puha, leveszem a fóliát, leöntöm róla a kisült zsír kb. felét egy serpenyőbe, a bőrét megkenem a mézzel elkevert szilvapálinkával és visszateszem a sütőbe 10 percre, amíg ropogós pirosra sül a bőre.
Közben elkészítem a köretet, az előzőleg cikkekre vágott és sós vízben megfőzött burgonyát a kacsáról leöntött zsírban átsütöm.

Kacsacomb almával és dióval töltveAlma kompóttal vagy zeller salátával a legfinomabb.

Kacsacomb almával és dióval töltve

Pin It

Vélemény, hozzászólás?