Karácsonyi keksztekercs

karácsonyi keksztekercs

Tulajdonképpen ez egy hagyományos keksztekercs, csak a külcsín, akarom mondani a belcsín 🙂 van kissé megbolondítva, ettől ünnepi a színvilága.

Nagyon szeretjük ezt az egyszerű édességet, részben mert gyorsan kész van, nemcsak kekszből, hanem a leszárított kalácsmaradékokból is elkészíthető valamint ha csokival vonom be, akkor sokáig eláll(na) 🙂

Az az igazság, hogy a karácsonyi asztalra nem szándékoztam keksztekercset csinálni, de részben a gyorsasága miatt, részben a jó szállíthatósága ezt visszük majd az Ünnep másnapján Anyósékhoz, aki szinte soha nem süt (viszont isteni lángost és pogácsákat csinál!), így én vagyok a süti beszállító 🙂

karácsonyi keksztekercsAzért ha már ünnepi asztalra készül, akkor egy kicsit módosítottam az eredeti receptemen és csokival készült a barna réteg.

Hozzávalók:
Külső réteg: 30 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg olvasztott étcsoki, 15 dkg olvasztott vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, egy kevéske rum az összeállításhoz.
Belső réteg: 20 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg porcukor, mandula szörp (szép zöld) az összeállításhoz, aszalt vörös áfonya
máz: 4 evőkanál cukrozatlan kakaópor, e evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál víz, ezt felfőzöm, majd 10 dkg vajat keverek el benne.

karácsonyi keksztekercsA hozzávalókat alaposan összedolgozom, majd fólia alatt kinyújtom a külső réteget, ráhalmozom a zöld réteget, eligazgatom és fólia alatt azt is kinyújtom. Megszórtam az aszalt gyümölccsel, majd feltekertem. Amikor a máz meghűlt, bevontam vele a tekercset. A máz szilárdulásáig hűtőben, vagy hűvös helyen tároljuk, utána szeleteljük.

karácsonyi keksztekercs

Pin It

Vélemény, hozzászólás?