Füstölt lazac, fekete retekkel

Füstölt lazac, fekete retekkel

Egy könnyű előétel, vagy szendvicses tál összetevőjeként is megállja a helyét, a lényeg, hogy a roppant egészséges fekete retek így is fogyasztható!

De felhasználhatjuk a fekete retek mézzel kúránkból visszamaradt retket is erre a célra, ebben az esetben a majonézt nem kell édesíteni, valamint a citrom nemcsak dekorációs célt szolgál a tányéron!

Igazából ez nem is annyira recept, mint inkább ötlet egy egészséges és nagyon finom könnyű ételre, ebben a zord télben.

Füstölt lazac, fekete retekkelHozzávalók: füstölt lazac, fekete retek, bébi spenót, pirítós, citrom,

házi majonéz: 3 tojás sárgája, 1/2 l olaj, 1/2 citrom, 2,5 dkg mustár, 1 dkg só
(forrás: Ételkészítési ismeretek – a vendéglátóipari szakközép- és szakmunkás iskolák számára, 4. kiadás)

Készítsük el a majonézt, méghozzá úgy, hogy a zománcozott tálban a tojások sárgáját habverővel elkeverjük a sóval, mustárral, majd folyamatosan keverve vékonyan csurgatva bele az olajat eldolgozzuk az egészet. Egyszerre sok olajat nem szabad hozzáadni, mert elválik a tojás az olajtól. Amikor egyenletes keveréssel homogén állagúra dolgoztuk a hozzávalókat, akkor még hozzákeverjük a citromot. Az olaj és a tojások hőmérsékletére érdemes figyelni, ne legyen se túl meleg, se túl hideg.

A fekete retket apróra vágjuk, én nem szeretem reszelni, de ha valaki reszelné, akkor azt a reszelő legnagyobb lukán tegye. Pici borssal megszórtam, majd hozzákevertem a majonézt. Pirítóson tetszőlegesen elrendezve tálaljuk.

Füstölt lazac, fekete retekkel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?