Rakott csicsóka

Rakott csicsóka

Csipp-csipp csóka… na jó, nem ez csicsóka. Egy csúnyácska gumócska, amit viszont tud az csodálatos 🙂 Tulajdonképen gyógynövény, a gumója ehető, a napraforgó rokona… No ennyit a botanikáról, most jöjjön az, hogy miért jó nekünk a csicsóka.

Ez a háttérbe szorult növény, mind a cukorbetegek, mind a fogyókúrázók számára remek kiegészítő lehet, megfelelő elkészítés mellett kiválthatja például a burgonyát. Nagyon magas az inulin tartalma, egészséges és hatékony rost forrás.
Én akkor ismerkedtem meg a csicsókával, amikor Édsanya vércukra magasabb értékeket mutatott és elkezdtünk odafigyelni az étrendjére. Azóta megszerettük, ha 100%-ban nem is váltotta ki a krumplit az étkezésünkben, de sokszor készül belőle akár köret, akár önálló egytálétel, mint a mostani rakott csicsóka.
Nemcsak egészségünk védelmében, de a változatos rostban gazdag táplálkozás miatt is érdemes megismerkedni vele.

A recept kivételesen kétszemélyes 🙂

Hozzávalók: 25 dkg csicsóka, 20 dkg darált pulyka hús, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olíva olaj, 3 evőkanál 12%-os tejföl, 1/2 bögre hajdina, só, bors

A csicsókát alaposan megmosom (nem hámozom!), erre nagyon jó egy másra nem használt dörzsi szivacs, vagy az alább látható zöldség pucoló kesztyű, amivel zöldséget ugyan nem lehet pucolni, de új krumplit és csicsókát igen

Rakott csicsókaA hagymát, fokhagymát apróra vágom és az olajon megdinsztelem, majd hozzáadom a darált húst, fűszerezem és az egészet összedinsztelem. Egy cserépedényt választottam a sütéshez, ebbe nem kell zsiradék és szépen belekarikázok egy réteg csicsókát, rá egy réteg hús, majd erre szórom a hajdinát. Én rakott ételeknél nem szoktam a hajdinát külön főzni, öntök rá 1/2 dl vizet és majd sütés közben megpuhul.

Rakott csicsókaEzt követően jön egy újabb sor csicsóka, rá a hús, majd lezárom egy sor csicsókával és bevonom a tejföllel. 180 fokos sütőben fólia alatt 20 percig sütöm, utána fólia nélkül addig, amíg a tejföl ízlés szerint rápirul (10-15 perc)

Rakott csicsókaLaktató, finom és bármivel variálható!

Rakott csicsókaRakott csicsóka

Pin It

Vélemény, hozzászólás?