Zöld dió- befőtt, likőr, pálinka és a diólevél

Zöld dió- befőtt, likőr, pálinka és a dió levél

Nagyon régi és nagyon homályos emlékképem van nagymamám zöld dió befőttjéről és évek óta készülök elkészíteni. Sajnos az elmúlt év nem kedvezett a dió termésnek, nálunk pontosan a virágzáskor jött a fagy.

Az idén nagyon sok dió van a fán, így úgy döntöttem, végre belevágok, hiszen azon kívül, hogy a zöld dió befőtt vagy zöld dió szirupban esetleg lekvár különlegesen finom csemege, jótékony hatásairól sem szabad megfeledkeznünk.
Mikor szedjünk zöld diót?
A zöld dió akkor jó, amikor az alsó ágról könnyedén le tudjuk csippenteni a fáról. Mielőtt nekiállunk egy teljes üvegre valót leszedni, 1-2 szemet vágjunk félbe, hogy biztosan puha e a belseje, mert csak addig használható!

Zöld dió- befőtt, likőr, pálinka és a dió levélA zöld dió hatásai:

A fiatal zöld dió C vitamin tartalma és vastartalma is jelentős. Az éretlen termésfal nagy mennyiségű tannin valamint csersav- és naftokinon-származékok (juglon) halmozódik fel benne. A csersav hatását hasmenés ellen, torokgyulladás esetén a duzzadt nyálkahártyák gyógyítására valamint hurutoldóként használhatjuk. Nagyszerű fertőtlenítő, remek vértisztító, a népgyógyászat szerint vérszegénységre is ajánlható. További hatásokról és például a zöld diókéreg felhasználásáról olvashattok itt.

Ebben a bejegyzésben folyamatosan hozom majd a képeket. Nekem most pontosan 1 hete áznak a zöld dióim, különböző képen készítve.

Zöld dió befőtt, avagy zöld dió szirupban

Leszedtem nagyjából 2 kg zöld diót és megmostam. Ehhez még nem kell kesztyű, de az összes további művelethez melegen ajánlott! A zöld dió nagyon csúnyán megfogja a kezet, amit nem lehet lemosni, majd hosszú idő után lekopik. Nekem még a kesztyű ellenére is -mert persze ügyesen átszúrtam a tűvel 🙂 – sikerült egy kis színt szereznem a tenyeremre. Tényleg a zöld dió kéreg hajfestésre is használatos! No de visszatérek a befőtthöz. Tehát, kesztyű a kézen és minden feszültségemtől megszabadultam azalatt a bő fél óra alatt, amíg egy zsákvarró tűvel (vagy villával, vagy hústűvel, esetleg kötőtűvel) alaposan megszurkáltam a diókat és egy nagy befőttes üvegbe rendeztem, majd színültig engedtem tisztított vízzel. Ezzel elindul egy folyamat, ami minimum 14 napig tart. Naponta kétszer leöntöm a vizet a dióról és én a nap jótékony erejét és hatásait is segítségül hívom a folyamathoz. Van aki a hűvös sötét helyen történő áztatás mellett teszi le a voksát, az én Nagyim feljegyzéseiben a nap ereje is szerepel. A továbbiakban folyamatosan mutatok majd képeket, hogy néz ki az idő múlásával a dió.

2 naposan:

Zöld dió- befőtt, likőr, pálinka és a dió levél11 naposan:

zöld dió befőtt

Amikor az áztatási idő eltelt, jön egy kisebb “macera”, ez már csak 3 nap és a végére érünk a zöld dió befőtt készítésének 🙂 Nem mondtam, hogy egyszerű, ezért a finomságért, ha hagyományos módon készítjük, meg kell dolgozni 🙂 A szirup hozzávalóit 2 kg zöld dióhoz írom, arányosan lehet csökkenteni vagy növelni 🙂
Válasszunk egy fazekát, amibe a dió és 1-2 liter víz belefér, valamint nincs rá szükségünk az elkövetkező 3 napban!

A szirup hozzávalói: 1 kg + 20 dkg cukor, 10-12 szem szegfűszeg, 4-5 db fahéj, 1 citrom héja (ehető héjú!) vékonyan hámozva, hogy a fehér részből minél kevesebb jusson bele, 2-2,5 liter víz.
A végén üvegenként egy kanál rum.

A dióval együtt az összes hozzávalót ( 0 + 20 dkg cukor és a rum kivételével) beleteszem a fazékba és felforralom. Gyöngyözve főzöm 20 percet, majd félreteszem és hagyom kihűlni. Ezt másnap és harmadnap is megismétlem. A harmadik napon kiszedem a diókat, üvegekbe rendezem (érdemes kisebb üvegeket választani, olyat, ami egy felbontásra elfogy, bár hűtőben felbontás után is eláll egy-két hétig).
Egy edényben a 20 dkg cukrot karamellizálom, majd rászűröm a szirupot és alaposan összeforralom. Alaposan, de gyengéden, csak gyöngyözve forraljuk, addig, míg láthatóan kezd sűrűsödni a szirup.
A kész szirupot forrón a diókra öntöm, annyi helyet hagyva az üvegekben, hogy mindegyik tetejére tudjak önteni egy evőkanálnyi rumot. Ekkor az üvegeket lezárom és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

2013. 12.20. Ma bontottam fel az első zöld diós üveget, ami szirupban lett elrakva… mennyei, önmagában is:

zöld dió szirupbanÉs hogy mibe került? Csodálatos marcipános bejgliben végezte 🙂

 

Zöld dió likőr

40 dkg zöld diót (KESZTYŰBEN! 🙂 ) felkarikáztam (lehet darabolni is, de szerintem így szebb) befőttesüvegbe raktam, 40 dkg cukrot adtam hozzá, 15 szem szegfűszeget, 3 rúd fahéjat, 1 db vanília rudat félbevágva, 2 szem csillagánizst és ezt az egészet felöntöttem 1 liter vodkával.
Alaposan lezártam a befőttes üveget és hűvös helyre raktam, de még nem a végleges helyére a kamrába, mert úgy két hónapig 2-3 naponta óvatosan össze kell rázni kicsit.
Aztán eltenni és majd december elején leszűrni, kiadagolni. Az ebben ázott akkor már fekete dió is remek csemege lehet 18 éven felüliek süteményeibe!

2 naposan ilyen gyönyörű színe volt az üvegben

Zöld dió- befőtt, likőr, pálinka és a dió levél11 naposan, már sokkal sötétebb:

zöld dió likőr

Zöld dió pálinka vagy eszencia

10 szem zöld diót feldaraboltam, üvegbe tettem. Raktam az üvegbe 15 szem mazsolát, 6 szem szegfűszeget, 2 rúd fahéjat és felöntöttem fél liter 70°-os borpárlattal (de bármilyen erős pálinka is jó) lezártam összeráztam és betettem a kamra polcra. Időnként megrázom ha arra járok, de ezt nem kell sűrűn piszkálni, szintén december elejére lesz tökéletes.
Erről nincs 2 napos korában készült fotóm, de majd a következő fotózásra előveszem 🙂

11 nap után így néz ki:

zöld dió pálinka

Fenti receptek Nagyim feljegyzéseiből és Édsanya emlékeiből lettek összeállítva.

Diólevél a zöld csoda

Annyit írtam a zöld dióról, de nem szeretném kihagyni a diólevelet sem ebből a bejegyzésből, hiszen mostanában kell gyűjteni, áldásos hatásairól pedig legendákat lehet zengeni… Amit a diólevélről tanultam, az mind mind Szabó Gyuri bácsinak a bükki füves embernek köszönhető, aki előadásain, anyagaiban bárkivel nagy szeretettel osztja meg tudását. Onnan már csak rajtunk múlik, mit tapasztalunk meg belőle!

Néhány példa, hogy mire is jó a diólevél:

Hajra: Hajmosás után a diólevélből készült teával bekenni a hajat, mely serkentőleg hat a hajhagymákra.
Szemre: Szürke hályog, szemszárazság, szemfenék tisztítására javallott
A szánkban: szájüreg tisztítására, antibakteriális hatása miatt, fogínysorvadás ellen, gyulladásos fájdalmakra, torok gyulladásra, mandulagyulladásra
Hasmenésre: diólevélből teát kortyolgatva fogyasztva jó eredményeket érhetünk el.
Májra: kúraszerűen fogyasztva nagyon jó hatással van a máj működésére, valamint ciszta esetén is segítségünkre van, ekkor a teából visszamaradt leveleket kivülről kell a májra helyezni, dunszt kötésben, közben a teát inni.
Lábizzadásra: forró lábfürdőt kell venni, melybe diólevelet áztattunk.

Fentiek megtalálhatók a bükki füves ember honlapján: gyorgytea.hu illetve egy előadása anyag megtalálható itt.

Ami saját tapasztalatom a diólevéllel Nagymamáméktól:

Hangya űzés: Tedd a hangyák vonulási helyére: elmennek, megzavarodnak tőle! Szabadtéren is hatásos.
Bolha űzés: Tedd az állat vacka alá, nem maradnak meg a bolhák! Vidéken az ágynemű tartóba is teszik, vagy a matrac alá.

Egy maradt csak hátra, hogy mikor szedjük? Erre idézek Szabó Gyuri bácsi előadásán készített jegyzetemből, mely más forrásból, de a fent linkelt helyen megtalálható teljes terjedelmében:

“Diólevél gyűjtése? Minden gyógynövénynek megvan a gyűjtési ideje, de minden gyógynövénynél nagyon fontos, hogy tiszta legyen, és olyan állapotban legyen, amikor a legtöbb benne a hatóanyag. Konkrétan a diófára elmondom, hogy mire kell odafigyelni. Amikor barkáját kihozta, és elpergett, akkor elkezd nőni a levele. Kijön az összes levele, halvány, vékony és halványzöld. Nő, nő, a dió maga. Amikor a dió megnőtt, olyan nagyra, mint amilyen azon a fán szokott lenni, akkor elkezd valami kipermetezni belőle és az alja tiszta ragacs lesz a diófa alatt mindennek. A növekedés gátló anyagot akkor ő kipermetezi és akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni. Egészen addig, amíg rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen, mert a diónak van gombaölő tulajdonsága is, és ha a gomba megjelenik, akár egy levélen, egy rozsdagomba, akkor ez a gombaölő tulajdonsága, az az anyag elbomlott belőle. A július a legbiztosabb hónap, de minden növénynél meg kell nézni. Nekem az asszonyok, kezdtek gyűjteni, a májusi csalán kiváló. De későn indult a tavasz, sokáig volt tél. Március végén, április elején még hó volt. Akkor szedték nekem a csalánt, halványzöld volt, vékony a levele. Visszaküldtem velük, dobjátok ki. A csalánlevelet akkor kell szedni, amikor elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó, vagy a sarjúcsalánt ősszel, de az már nem olyan jó. Nem a dátum a lényeg, hanem a növény állapota. Nagyanyám úgy tanított – fogd meg, kóstold meg, nézd meg, szagold meg, és amikor olyan, akkor szedd le. És akkor ő ezt így elmagyarázta, ahogy én most Önöknek.”  Tehát így tanítja Szabó Gyuri bácsi, ahogy Őt tanította nagymamája 🙂

Kissé hosszúra nyúlt bejegyzésem, de remélem, aki végig olvasta, nem csalódott benne! 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?