Zöld krémleves – reteklevélből

reteklevél leves

Az lehetne a mottója ennek a levesnek, hogy: amit eddig kidobtál (jobb esetben komposztáltál), abból most főzzünk levest! Tényleg sok olyan zöldség van, aminek bizonyos részeit fogyasztjuk csak, pedig a többi is ehető, sőt!

Engem már jól ismernek a kofák a piacon, eszükbe sem jut megszabadítani a retket, újhagymát, sárgarépát a zöldjétől. Az egyik kedvencem Etelka, neki szombatonként a lánya szokott besegíteni, a múlt héten is nála vettem újhagymát, retket és a Lányzó készségesen csavarta lefele a zöld részeket a növényekről, mire Eta rászól: Jaj Te lány, ne tekerj, kérdezz! Nem emlékszel, meséltem, Erikától tanultam, hogy ehető, Ő a “zöldevős hölgy” Hát, nagyon nevettem, de ugyanakkor örültem is, hogy bebizonyosodott, azóta legalább kérdezik, hogy valaki kéri-e. És ha mellé még elmondják azt is, hogy bizony ehető ls úgy hallották finom is… Szóval örült a kis lelkem 🙂 És nem kell félni, a nyusziknak is marad még enni való 🙂

reteklevél levesArról, hogy a reteklevél ehető évekkel ezelőtt egy vega barátnőm világosított fel. Sokáig csipkedtem bele a salátába ezek után, aztán jött a leves, majd a töltött reteklevél, ma már úgy használom, mint bármilyen leveles zöldséget.
A másik ilyen az újhagyma szára, az a kicsit vaskosabb zöld rész. Sosem dobom ki, salátába, pestoba, levesbe is nagyon finom, ahogy a régi hagyma csírája is.
Nézzük, mi került a zöld levesbe?

Hozzávalók: 1 csokor reteklevél, 1 csokor újhagymának a zöld szára, 3-4 levél medvehagyma, 80-10 pitypang levél, 1 ágacska kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma, 1 adag hagymáról leszedett friss csíra (ha ez nincs tökéletes bele 1-2 szál újhagyma), 1 liter víz vagy zöldség alaplé, 1 evőkanál házi vegeta, só, fehér bors, pár csepp citrom, 5 dkg vaj, 2 kisebb burgonya, 1 dl tejszín

reteklevél leves A burgonyát meghámoztam, apró kockákra vágtam, hogy gyorsan megfőjön. A vajat egy lábasban megolvasztom, majd rászórtam a hagymát, fokhagymát és kb. 5 percig sűrűn megkavarva alacsony hőfokon pároltam. Ezután mentek a fazékba a levelek, amiket átforgattam a vajon és rögtön felöntöttem a vízzel, és hozzá adtam a házi vegetát és az apróra vágott burgonyát. Addig főztem amíg a burgonya megpuhult, azért jó ha apró, mert hamar puhul, kevesebb ideig kell főzni. Főzés közben kóstoltam, borsoztam, ha kell sózni, akkor azt is, én nem sóztam, elég volt a vegeta sója bele. Amikor a burgonya puha, botmixerrel az egészet összeturmixoltam és hozzáadtam a tejszínt, amivel újra megforraltam. Pár csepp citromlével ízesítettem és langyosan fűszeres kenyérkockával tálaltam.

reteklevél leves

Pin It

Vélemény, hozzászólás?