Vagyis szalonnás tészta, elegánsabban bacon-ös tészta, vagy egyszerűen ahogy Apukám anno elnevezte: sokadika tészta 🙂
Ezer évvel ezelőtt egyszer lent ragadtunk a kis horgász tanyánkon Húsvét másnapján. Az okára már nem emlékszem, de valamilyen időjárási viszontagság miatt volt, mivel nem tudtunk kimenni az autóval a gáton. Ebből következően vásárolni sem tudtunk, mivel a falu messze volt, a kisbolt pedig még nem volt nyitva, hiszen nem volt szezon. A szezon igazán még nálunk sem indult be, egynapos horgászatot terveztünk, és nem volt szinte semmi tartalék élelmünk. Tészta és szalonna, mert a kenyér is elfogyott. Édsanya kitalálta, hogy akkor nincs más, szalonnás tésztát eszünk, a túrót, tejfölt pedig majd hozzá képzeljük. Így vonult be a családi szakácskönyvbe a pörcös tészta, amit Apukám aztán sokadika tésztának keresztelt, és időnként viccesen mondta is, hogy tudja, hogy hó eleje van, de ő bizony sokadikára gondolna vacsorára, főleg, ha egy kis tejföllel is megfejelnénk 🙂
Az ízletes, jó házi füstölésű szalonnának bizony párja nincs, de természetesen bármilyen füstölt szalonnából húsosból vagy kenyér szalonnából is elkészíthető. Gyorsan elkészül, sok minden nem is kell hozzá, azóta is ez az egyik kedvenc gyors vacsorás receptünk vagy ebédes receptünk, az idő folyamán annyit módosult, hogy mindig kerül rá tejföl 🙂
Hozzávalók: 20 dkg füstölt szalonna, 250 gr tejföl, 30 dkg spagetti vagy széles metélt
A szalonnát apró kockára vágom és kisütöm a zsírját, ízlés szerinti mértékben pirítom, majd ráborítom a tejfölt. Érdemes óvatosan, mert a forró zsír és a hideg tejföl háborúba kezd. Az egész műveletet és egy magas falú serpenyőben végzem, mert amikor a tejföl mégiscsak megbékél végre a zsírral és a pörcökkel, akkor a kifőtt és leszűrt tésztát is ebbe az edénybe tudom rakni. Alaposan összekeverem és forrón tálalom.
Az egyszerűségében a nagyszerűsége, semmilyen fűszer nem kell hozzá, ha sós vízben kifőzött tésztával készül, a jófajta szalonna mellé még só sem!
Egyszer próbáljátok ki, akár sokadikán 🙂