A gombát legalább annyiféleképp lehet elkészíteni, mint mondjuk a húst. Ugyanakkor néha nem árt egy-egy húsmentes napot beiktatni étkezésünkbe. Mondjuk erről Páromnak teljesen más a véleménye, de ha valami finom gombásat csinálok, akkor azért kibírja 🙂
Én évekig nem ettem húst, ha jól emlékszem 3 évig tartott ez a vega korszak az életemben. Azért azt hozzáteszem, sose voltam nagy húsevő, már gyerekként is inkább két tányér főzeléket ettem, mint főzeléket mondjuk fasírttal. Ma sincs igényem a mindennapos húsételre, de azért manapság több hús fogy nálunk, mint régebben. Ööö, mondjuk nem jellemzően általam 🙂 Ehhez képest a velem élő két családtagom kifejezetten ragadozó típus, mindketten húst hússal ennének. Hitvallásom, hogy az ő életükben is egyensúlyt teremtsek, ezt több kevesebb sikerrel teszem. Édsanya a jobb alany, Párom már nehezebb eset 🙂
Ez a kölessel töltött gomba azért is remek választás, mert egyszerre kész van minden, akár gyors vacsorának is kiváló.
Hozzávalók: 6 gomba kalapja, 1 bögre köles (2 dl), 2 sárgarépa, 1 tojás, 2 evőkanál tejszín, 15 dkg sajt, só, bors, római kömény
A kölest dupla mennyiségű vízben megfőztem, amikor forr és elzárom a tűzhelyet alatta és lefedem. Amikor meghűlt fűszereztem és az egyik répát a kis lyukú felén a reszelőnek belereszeltem, hozzáadtam a tejszínt és a tojást és jól összekevertem. A megmosott gombafejekbe töltöttem, sajttal megszórtam és előmelegített 160 fokos sütőben sütöttem, amíg a sajt rápirult. Vékonyra szelt nyers sárgarépával és rukkolával tálaltam.