Nem fogjátok elhinni, de még az életben soha nem főztem krumplis tésztát 🙂 Fogalmam sincs miért alakult ez így, pedig szeretem, menzán, kifőzdében sokszor ettem, még Nagyim is sokszor csinált, de nekem valahogy kimaradt..
Édes Párom nézett is rám nagy szemekkel, amikor megkérdeztem tőle, hogy ő hogy szokott krumplis tésztát főzni 🙂 mert pontosan azt a jó kis menzás tészta ízt szerettem volna, mondjuk egyedül a szétfőtt tésztától kívántam eltekinteni…
Egyetlen szépséghibája volt csak a dolognak, az idő rövidsége miatt nem házi, hanem bolti tésztából készült. De úgy érzem nem hanyagolom el a jövőben ezt az ételt ennyi időre, menzára már úgysem járok 🙂
Hozzávalók: 1/2 kg krumpli, 1/2 kg száraz kockatészta, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb hagyma, só, bors, pirospaprika, csipet őrölt kömény
A szalonnát apró kockákra vágtam és kisütöttem a zsírját, az apróra vágott hagymát ezen dinszteltem meg. Amikor a hagyma kezdett üveges lenni, hozzáadtam a pirospaprikát, kavargattam, hogy ne kapjon oda, majd a feldarabolt krumplit is beletettem és felöntöttem annyi vízzel, ami a krumplit bőven ellepte. Sóztam, borsoztam, köménnyel fűszereztem és hagytam puhára főni a krumplit.
Közben kifőztem a tésztát, de épp csak, még a divatos “al dente” keménységet sem érte el igazán, hiszen majd puhul a krumplival.
Amikor a krumpli puha volt, a fakanállal nagyjából megtörtem és beszedtem a tésztát. Alaposan összekevertem, majd nagyobbra véve a lángot kicsit “lekapattam” az alját.
Ha beérik a kovászos uborkám, jön az ismétlés 🙂