Paradicsomos túrós sütemény

Paradicsomos túrós sütemény

Tavaly sok helyen jött szembe velem a paradicsomos sütemény. Nézegettem a recepteket, ismertek nem vagyok semmi jónak az elrontója, de valamiért nem került sor az elkészítésére…

Szóval, vissza vissza tértem Hajni és Zoli blogjára a Sarokkonyhába, és nézegettem ezt a paradicsomos süteményt, de mint már annyiszor a szalakálé szaga visszatartott a sütéstől… De egyszer ráveszem magam, mert ezt az eredeti receptet is ki szeretném próbálni!

Már el is felejtettem az egész tavalyi paradicsomos süti mizériámat, amikor is megérkeztek a CSIKOS lekvárok a versenyre (erről itt olvashatok) és az egyik lekvár nem más mint egy paradicsom chutney rozmaringgal és körömvirággal volt.

Paradicsomos túrós süteményRögtön kiválasztottam magamnak ezt az üveget és tudtam, ezzel szeretnék sütni valami finomságot. Mégpedig egy édes finomságot, amibe belerejtem a chutney pikáns ízvilágát. Többféle ötletem volt, de mindegyikben szerepelt a túró és ekkor jutott eszembe a paradicsomos sütemény újra… De most sem volt kedvem a lapok külön sütögetéséhez és a szalakálé szagához sem, így gondoltam egy merészet és előkaptam a jól bevált zserbó receptemet és azt alakítottam át.
A sors persze most sem a kegyességéről lett híres, a lekváros főző versenyben egy másik lekvárt kaptam feladatul, de ez a sütemény beírta magát a nagykönyvünkbe, úgyhogy már ezért megérte a receptversenyen indulni 🙂

Paradicsomos túrós süteményHozzávalók: 22,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 dkg élesztő, 0,5 dl tejföl, 2 púpozott evőkanál CSIKOS paradicsom chutney rozmaringgal és körömvirággal, csipet só
Töltelék: 25 dkg túró, 1 tojás sárgája, 10 dkg nádcukor, 1,2 dl tejföl, 2 evőkanál gríz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 tojásfehérjéből hab (ha van még tojásfehérje otthon lehet több is)

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgoztam, majd 3 részre osztottam és egy amíg a tölteléket összeállítottam addig betettem a hűtőbe.
A töltelékhez először kemény habbá vertem a tojás fehérjéket, a túrót kikevertem a tojással és a cukrokkal, a vegyszermentes (!) citrom héjjal és óvatosan beleforgattam a tojásfehérjét:

Paradicsomos túrós süteményA tésztát a tepsi méretére nyújtottam

Paradicsomos túrós süteményés a sütőpapírral bélelt 28×18 cm-es tepsimbe tettem az első lapot

Paradicsomos túrós süteményerre ráhalmoztam a töltelék felét

Paradicsomos túrós süteménymajd rá a következő lap, a töltelék másik fele és végül a harmadik lappal befedtem. 180 fokos előmelegített sütőben nagyjából 40 percig sütöttem, majd a tepsiben hagytam kihűlni.

Paradicsomos túrós süteményPorcukorral meghintve, szeletekre vágva kínáltam. Fantasztikusan finom, omlós. Ízében a paradicsomot nem érezni ki, aki kóstolta nem mondta meg, hogy mi lehet benne, de összességében nagyon finom, különlegesen pikáns sütemény született.

Paradicsomos túrós süteményParadicsomos túrós sütemény

 

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?