Nyáron mindig van gyümölcsleves a hűtőnkben. Legtöbbször darabos, sokféle gyümölccsel, ritkábban krémleves. Sárgabarackból még sosem főztem, igazából lekvárfőzés közben jutott eszembe, hogy ki kéne próbálni, de azt hiszem ez a leves gyakori vendég lesz, amíg tart a barackszezon 🙂
Ehhez a leveshez nem fűződik különösebb történet, családi legenda 🙂 Ez csak egy kóbor ötlet volt, amikor turmixoltam a baracklekvárhoz a barackot és mindent átjárt a finom illata… A nyári forróságban nemcsak a végeredmény hűsítő, de az elkészítés gyorsasága is üdítő.
Hozzávalók : 30 dkg magozott sárgabarack, 2 evőkanál nádcukor, 2 dl natúr joghurt, 2dl tej (ha nagyon sűrű további tejjel hígítható), 1 mokkáskanál fahéj
Tálaláskor citromfű és menta
Túrógombóchoz: 25 dkg túró, 2 tojás, 3 evőkanál dara, 2 evőkanál morzsa, 1 cs vaníliás cukor, csipet só
Először a túrógombócot alapját készítettem el, hogy legyen ideje összeállni (igazából ez akár előző este is elkészíthető) A túrót villával áttöröm, hozzáadom a vaníliás cukrot, a tojást és robotgéppel alaposan kikevertem. Utána adagoltam bele a darát és a morzsát, valamint a csipet sót, közben folyamatosan dolgoztatva a keverőt. Félreteszem pihenni, hogy a dara alaposan megszívja magát. A morzsa hozzáadását Páromtól tanultam, aki dolgozott egy olyan helyen, ahol legendásan nagy és rezgő állagú túrógombócot tálaltak, ott bizony több mint a fele morzsa volt a tésztának és nem dara…
A leveshez egy fazék aljára beleszórtam a cukrot, világosra karamellizáltam, a tejet felforraltam egy másik edényben, a barackot turmixolva ráöntöttem a karamellre, felöntöttem a forró tejjel és hozzáadtam a joghurtot. Épp csak annyi ideig főztem, amíg újra megjelent a forrást jelző első buborék… Belekevertem a fahéjat és lehűtöttem, hogy minél előbb a hűtőbe kerüljön, ahol hideg krém lett belőle 🙂
A túrógombócokat picire formáztam és lobogó vízben kifőztem, majd tálaláskor raktam a levesbe.
Tegnap ezt ettük levesként ebédre, majd desszertként délután 🙂 És most készül az újabb adag a nagy sikerre és a nagy melegre való tekintettel 🙂
Tipp: Kicsit kevesebb tejjel készítve pohárkrémként is tálalható 🙂