Ez a sütemény ismét a gasztor bloggerek egyik kedvenc játékára a Blogkóstolóra, méghozzá annak 9. fordulójára készült, melynek háziasszonya Rubin konyhája volt. Sajnos egy technikai leállás megakadályozta, hogy időben posztoljam, de mindenképp szeretném pótolni…
Már csak azért is, mert ez a forduló ékes bizonyítéka időnkénti szétszórtságomnak 🙂 Ugyanis be kell valljam, nem a kisorsolt páromtól választottam… Vagyis ez ebben a formában nem igaz, végig lapozgattam Nyam-nyam blogját, ki is mentettem 4-5 receptet, amiből majd választok, aztán kissé a határidő is szorított, valamint mindenképpen tortát kellett sütnöm és egy szintén elmentett, csakhogy Nyammm blogjáról mentett Joghurtos, mákos süteményt készítettem el tortaként. Hát, ez is én vagyok 🙂
Nyam-nyam háziasszonyát Adélt ezúton is megkövetem, és megígérem, minden elmentett receptet elkészítek a közeljövőben… Remélem nem haragszik rám 🙂
De nézzük ezt a csoda finom sütit, amit sikerült elkészítenem. Be kell valljam, egy dolog miatt nem bánom a fenti kavarodást: a süti tényleg csoda finom! 🙂
Hozzávalók: 17,5 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 7,5 dkg őrölt mandula, 17,5 dkg nádcukor, 150 ml joghurt, 75 ml olívaolaj, 3 tojás, 1 citrom leve (és kezeletlen héja is belekerült nálam), 4 dkg darált mák (ez nálam egy púpos evőkanál mák volt), 10 dkg fehércsokoládé, 10 dkg áfonya (ebből 2-3 dkg biztos, hogy elfogyott a készítés közben 🙂 )
Egy keverőtálban összekevertem a száraz hozzávalókat, mák, liszt, sütőpor, mandula, cukor, egy másikban pedig a tojásokat alaposan kikevertem a joghurttal, olajjal és a citrom levével. A tojásos tál tartalmát adagoltam folyamatos keveréssel a lisztes keverékhez, a legvégén beleszórva a reszelt citromhéjat. Szilikon tortaformába öntöttem a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben bő 30 perc alatt megsült.
Én hagytam kissé meghűlni a formában, aztán langyosan rácsra tettem és a gőz fölött megolvasztott fehércsokoládéval megcsurgattam, majd áfonyával díszítettem.
Ahogy Zsófi írta, ahol mák, citrom, áfonya és fehércsoki találkozik, ott valami csodának kell születnie… Hát ez a sütemény tényleg az! 🙂