Nem tudom már hol ettem először, de ha szembe jött velem, mindig a menü részévé tettem, hiszen annyira finom 🙂 Törökországban ettem a legfinomabbat, ami persze nem is csoda, hiszen náluk nemzeti eledelnek számít…
Nagyon megörültem, amikor egyik kedvenc blogom posztjai közt ráleltem erre a joghurtos padlizsánsalátára. Azóta már többször elkészült, szinte heti rendszerességgel készítem, hiszen a hűs joghurtos saláta, akár sültekhez, akár önállóan egy kis pirítóssal remek étek.
Hozzávalók: 1 padlizsán úgy 50-60 dkg-os darab (én ducibb, gömbölyűbb padlizsánokat részesítem előnyben), 1 nagy gerezd fokhagyma, 2,5 dl joghurt, (a magas zsírtartalmú finomabb, de zsírszegény joghurt sem árt meg neki, ezen ne múljon 🙂 , fél citrom, extra szűz olívaolaj, só, durvára tört, vagy őrölt bors
A padlizsánt megmostam és héjastól felkockáztam, pár csepp citromot rácsepegtettem és sütőpapírral bélelt tepsiben elrendeztem a kockákat és megsütöttem. 180 fokon, kb 20 perc alatt. Némi levet enged a sütőpapírra, ha ez sülés közben nem párolog el, akkor leöntöm róla, és hagyom a kockákat kihűlni. Amikor kihűlt, tálba szedtem, meglocsoltam 1-2 kanál olívaolajjal, csepp sóval megszórtam, jó sok durvára tört borssal meghintettem és és a maradék citromlét rácsavartam. Ezután került rá az összezúzott fokhagymával elkevert joghurt és betettem a hűtőbe, hogy jól lehűljön. Fogyasztás előtt még tekertem rá egy pici borsot és néhány csepp olívaolajjal meglocsoltam.