Sokszor játszottam már a gondolattal, hogy amolyan “igazi” születésnapi tortát készítsek, szépen burkolva, majd díszítve… Aztán mindig elengedtem a gondolatot, mondván, ez nem az én világom, ehhez nem értek, nincs akkora kézügyességem. Most egy családi szülinapra mégis elkészült ez a csokoládé torta, burkolva, kálával díszítve.
Őszinte leszek, az utolsó lökést Dina barátosnőm adta meg, amikor a SAD (Süss! Alkoss! Díszíts!) 24. fordulójának kiírását megalkotta és bizony szigorúan csak burkolt tortákat fogad el a játékban… Elsőre azt mondtam, akkor ezt most passzolom, mire azt válaszolta, hogy pedig tudja, hogy meg tudom csinálni… Hm, ha Ő mondja 🙂 Végül úgy döntöttem, egyszer ezt is ki kell próbálni 🙂 Egy 20 éves lánykához pedig szerintem igazán illik ez a torta…
Hozzávalók: 5 tojásból piskóta a receptet itt találod, házilag készült fondant, amit így készítettem, 10 dkg Aldiban vásárolt marcipán massza, zöld és kék ételfesték az egyik nagy áruház polcáról, késhegynyi kurkuma, cukorgyöngy
Csokoládé krém (ganázs -ganache): 10 dkg étcsokoládé (70%), 2 dl habtejszín, ízlés szerint porcukor én csak 2 evőkanálnyit tettem bele
Vajkrém a burkolat alá: 10 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 1 teáskanál kakaópor
Szóval először pontosan követve a leírtakat elkészítettem a fondant. Én a méz helyett most agave szirupot használtam, mert az volt itthon és teavajjal készítettem. Nagyon gyorsan megvolt, szép és jól gyurmázható anyag lett. A porcukrot kétszer is átszitáltam, mert nem voltam vele elégedett, de talán ez tartott a legtovább az egész műveletben 🙂
Amikor a fondant pihenője lejárt elkészítettem a táblát és a virágok fejét.
A nem túl vékonyra nyújtott fondantból levél mintát vágtam, ez lett a tábla, valamint ugyanolyan levél mintából készültek a virágok, csak kicsit jobban megnyújtottam őket. A nyújtást, vágást keményítővel leszórt munkalapon csináltam. A virágok bibéjéhez kurkumát kevertem a fehér fondantba. A táblára a felirat úgy készült, hogy a még puha fondantba egy rotringgal, amiben nincs grafit beleírtam a feliratot, majd egy pici festékbe mártottam egy üvegfesték készletből kicsent nagyon vékony hegyű írót és így színeztem az előre beírt szöveget. A virágok szára, levele zöldre színezett marcipánból készült. A virágok és a tábla egy éjszakát pihentek a konyhapulton.
Aztán elkészült a piskóta is még az este folyamán és a krém is.
A krémhez a tejszínt felmelegítettem, vigyázva, hogy ne forrjon meg, csak jó meleg legyen és a lereszelt csokira öntöttem. Elkevertem, amikor a csoki felolvadt benne hozzáadtam a cukrot és a konyhapulton hagytam kihűlni, majd a hűtőbe tettem éjszakára.
A vajkrém a burkolat alá kellett, ahhoz a szoba hőmérsékletű vajat kikevertem a cukorral és a kakaóporral, majd az is ment a hűtőbe.
Másnap reggel állítottam össze a tortát. A piskótát kettévágtam és az alacsony fokozatra kapcsolva a habverőt kihabosítottam a krémet. Ez került a tortába.
Az egész tortát bevontam a vajkrémmel, majd jött a burkolás. Arra gondoltam, hogy nem egyben burkolom, mert az biztos nehezebb, mintha csíkokra vágott fondanttal borítanám… Hát tévedtem, ez a csíkozós módszer sokkal aprólékosabb munkát igényel, de végül nem bántam meg, szerintem igazán mutatós lett. A fondant ebben az esetben is keményítővel szórt munkapulton nyújtottam, majd egy kerámia késsel vágtam csíkokra. Utólag jöttem rá, hogy vonalzóval könnyebb lett volna, de hiába no, szeretem a kihívásokat 🙂
A legizgalmasabb a virágok elhelyezése volt, majd a cukorgyöngyök következtek.
A kész virágok és a minta példány 🙂
Bár sokáig ódzkodtam attól, hogy burkolt tortának nekiálljak, de nagyon nem bántam meg, mert élveztem minden percét a készítésének! Köszi Dina! 🙂
Igazán szép lett, le a kalappal! Így kell ezt! :))
Köszönöm 🙂 Néha beremegett a kezem, de majd belejövök 🙂