Laskapaprikás vándor módra

laskapaprikás

Laska gombát ma már szinte mindenhol lehet kapni, de tudom, hogy sokan nem szeretik kissé “gumi szerű” állaga miatt. Én pörköltnek is és paprikásnak is szeretem, most laskapaprikás készült egy kicsit megbolondítva, az egész családnak teljes értékű egytálételként tálalva.

A vándor módra elnevezés azért jutott az eszembe, mert csombort, más néven borsikafüvet használtam fűszerként, ami sok helyen nő a természetben is… Viszont nagyon érdekes, hogy sok csomagolt, csomborként árult fűszernek (de jártam már így más fűszerrel is) fura íze van, nem az amit megszoktam, vagy várnék tőle. Tudom, hogy a friss fűszer és a szárított nem ugyanazt adja vissza az ételben, elkötelezett híve vagyok a friss fűszernövényeknek, amiből lehet, de lássuk be vannak olyan helyzetek, amikor a készhez kell nyúlni…
A napokban kaptam egy csomag Fuchs fűszert, volt benne csombor és el kell mondjam, nem okozott csalódást! Még Párom, aki először szájhúzással hallgatta az étel fűszerezésének a tervét is elégedetten konstatálta, hogy ez a csombor bizony az a csombor, ami jó 🙂

LaskapaprikásHozzávalók: 1/2 kg laskagomba, 10 dkg szalonna, 20 dkg kockára vágott füstölt sonka, 1 kisebb fej hagyma, 1 édesburgonya (batáta), 100 g tejföl, pirospaprika, só, bors, csombor (Fucsh fűszer)
újhagyma a tálaláshoz

A szalonna zsírját kisütöttem, ezen fonnyasztottam az apróra vágott hagymát. Mivel nekem nyers füstölt sonkám volt, így felkockázva átforgattam a megdinsztelt hagymán, majd felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte és fedő alatt majdnem puhára főztem. Amikor már úgy gondoltam, hogy majdnem jó a sonka, akkor hozzáadtam a felkockázott édesburgonyát és fedő nélkül hagytam, hogy elfőjön róla az összes víz, majd egy kicsit lepiruljon a sonka és burgonya keverék. Az édesburgonya nagy része szétesik, de ez nem baj, mert sűríti az ételt és nem kell bele liszt!
Az eddig elkészült alaphoz adtam a csíkokra vágott laskagombát, megszórtam egy kevés pirospaprikával, őrölt borssal, bőségesen csomborral és felöntöttem annyi vízzel, ami ellepte. Ekkor már nem fedtem le, addig főztem, míg a gomba megpuhult, majd belekevertem a tejfölt. Sózni csak ezután kell, hiszen a sonka sós, attól függ, hogy igényel-e plusz sót az étel, hogy mennyire volt sós a sonka.
Frissen felkarikázott újhagymával tálaltam.

laskapaprikásKöretnek mi épp langyosra hűlt gyökérkenyeret ettünk, de galuskával is el tudom képzelni.

laskapaprikás

Pin It

Vélemény, hozzászólás?