Levendula szörp

levendula szörp

Először csak kísérlet volt, úgy 3 évvel ezelőtt, azóta már alig várom, hogy a bokrokon elegendő virág legyen és készülhessen a levendula szörp… Bár többféle szörp készül a kert növényeiből, ez az egyik legkülönlegesebb 🙂

Biztos lehet sokféleképp csinálni, én első kísérletre az alábbiak szerint készítettem, aztán annyira ízlett, hogy nem is kísérleteztem tovább vele 🙂

levendula szörpHozzávalók: 6 liter víz, egy nagy csokor levendula szárastól, virágostól (olyan erős maréknyi csokor, kb 15-20 cm szárak), 3 kb 10 cm nagyságú stevia ág (vagy literenként fél kg nád cukor), 5 dkg citromsav.

A növényt beáztatom a vízbe két napra (hideg víz!) és hűvös helyen tartom.

levendula szörpKét nap után a kezemmel alaposan áttöröm a növényt, majd beleteszem a cukrot, citromsavat, és lassú tűzön alkalmanként megkeverve felforralom.
Kb. 5 percig forralom, utána leszűrve, forrón (tiszta, csírátlanított) üvegbe teszem és száraz dunsztban két-három nap alatt kihűtöm.

levendula szörpAmit ajándékba készítek, azokba szoktam tenni még a forró üveg lezárása előtt egy-egy szál friss virágot, amit előtte alaposan megmosok. De ezek a virágos üvegek, max. egy hónapig tárolhatók!

Pin It

Vélemény, hozzászólás?