Cukkini tócsni, vagy lapcsánka, vagy….

cukkini tócsni

Tavaly nem kényeztetett el a cukkini termés, de idén azt hiszem még a tavalyi termést is megkapom pluszban 🙂 Rengeteg és finom cukkini van a kertben, így aztán tényleg mindenféle formában az asztalra kerülhet. Tegnap cukkini tócsni volt a vacsora.

Sokféleképp nevezik ezt az egyszerű alapvetően krumpliból készülő ételt, mifelénk a tócsni az elterjedt megnevezés. A Vikipédia szerint: berét, berhe, bodag, bramborák, cicedli, cicege, enge-menge, görhöny, harula, kremzli, krumplibaba krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, lepkepotyi, mackó, macok, matutka, pacsni, placki, recsege, röstiburgonya, rösztike, taccs, tócsi, toksa – nevek terjedtek el, bár én úgy tudom a röszti, a krumpliprósza és a krumplimálé elkészítésében egy kissé különbözik a tócsnitól, de ez bizony semmit nem von le az étel népszerűségéből 🙂

Az elnevezés széles tárházánál talán csak a készítés módja sokrétűbb. Jelemzően ahány ház annyi szokás, az újítóknak köszönhetően pedig az alapanyagok tárháza is bővül, hiszen ma már nemcsak krumpliból, de sokféle zöldségből is készül tócsni, nem kevesebb sikerrel, mint az eredeti változat.

cukkini tócsniHozzávalók: 0,5 kg cukkini, 2 tojás, 1 kicsi fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, liszt (nyugodtan készülhet teljes kiőrlésű liszttel vagy graham liszttel, mint a képen látható), 1 csokor petrezselyem, só, bors, olaj a sütéshez

A cukkinit megmosom, lereszelem, majd megsózom. 5-10 percig állni hagyom, majd kinyomkodom a levét és egy tálban összekeverem a tojással, az apróra vágott hagymával, a szintén felaprított petrezselyemmel, belereszelem a fokhagymát és annyi lisztet adok hozzá, hogy nokedli sűrűségű massza legyen.

Van aki bő olajban süti, én nem. Evőkanálnyi olajat teszek a serpenyő aljába, ebbe kanállal adagolom a tócsnit. Ha magában esszük nagyobbakat sütök, ha köretnek készítem vagy főzelékre feltétnek, akkor egy evőkanál az egy darabra jutó mennyiség. Mikor egyik oldala megsült, átfordítom és ha kész papírtörlőre szedem.

cukkini tócsni

Pin It

Vélemény, hozzászólás?