Egg Benedict

Egg Benedict

Ez amolyan igazi kánaános reggel, vagy inkább egy köztes megoldás a reggeli és ebéd “összevonására”, ami nálunk például a mai napon igenis megengedett, hisz Párom születésnapját ünnepeljük 🙂

Boldog születésnapot innen is Kedvesem! <3

A mai menüt nem árulhatom el, hiszen meglepetés, de majd szép sorban felkerül minden eleme 🙂 Kezdjük a reggelivel, amit a Konyhafőnök című műsor ihletett, mert mióta ott láttuk, sóhajtoztam egy egg benedict-ért, azaz bevert tojás, hollandi mártás, pirított bacon és angol muffin vagy bagel kombóért 🙂
Ezzel rögtön fel is soroltam a hozzávalókat 🙂 Írjak még valamit róla? 🙂

Egg BenedictHozzávalók: 8 szelet bacon, 4 bagel, 4 tojás
Hollandi mártás: 2 tojás sárgája, 10 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1/4 citrom leve, só, cayenne bors

A bagel receptje itt található, érdemes hozzá frissen sütni, úgy a legfinomabb!

A hollandi mártáshoz felolvasztjuk a vajat, tetejéről az írót leszedjük és félre tesszük.
Habüstbe, vagy fém tálba tesszük a tojások sárgáját és a tejszínt, majd vízfürdőben (vizet melegítünk egy fazékban, forráspontig, majd amikor már nem forr felé helyezzük a tálat. A víz a készítés végéig nem forrhat!) habverővel, gyors mozdulatokkal egyenletesre keverjük. Ezután levesszük a vízfürdőről és habverővel folyamatosan keverve hozzáadjuk a langyos vajat. Sóval, citromlével és cayenne borssal ízesítjük. Tálalásig melegen tartjuk.

Egg BenedictA bacont ropogósra sütjük és melegen tartjuk. A bevert tojás elkészítéséhez vizet forralunk, amibe sót és kevés ecetet teszünk. (ecet: 2 literhez vízhez kb 0,5 dl) A tojásokat egyenként készítjük, a forrásban lévő vízbe engedjük óvatosan, úgy, hogy a sárgájuk egyben maradjon. A tojásfehérjét lapáttal a sárgájához igazítjuk és lassan főzzük 3 percig. Ha tojásfehérje szilárd, a tojások elkészültek.

Elárulok egy titkot: A szép bevert tojás készítéséhez hozzátartozik, hogy az elkészült tojást tálalásig sós langyos vízben tartjuk – így nem szárad hirtelen a tojás és szép fényes marad! Tálaláskor tiszta konyharuhán leszárítjuk, ha szükséges a fehérje foszlányokat levágjuk róla.

Tálalásnál én a  bagelt kettévágtam, a szalonna visszamaradt zsírján kissé megpirítottam a vágott felét, majd ráhelyeztük a szalonnát, arra a tojást, ezt meglocsoltuk a hollandi mártással és a bagel tetejével lefedtük.

Egg BenedictNincs más dolgunk, mint jó étvággyal elfogyasztani ezt a káprázatos reggelit 🙂

Egg Benedict

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?