Méghozzá amolyan igazi, amerikás hamburger, úgy ahogy arrafelé készítik, marhahúsból. Nem sűrűn, de időnként készül nálunk hamburger, de csak és kizárólag az otthon készítettet szeretjük, lehetőleg grill rácson sütve.
Egyszer kóstoltam, azóta csak így készítem! Nem jártam Amerikában, nekem házhoz jött az amerikai hamburger 🙂 Történt, hogy az én kedves barátnőm leánybúcsúját nálunk tartottuk, amolyan kerti parti formájában. Mivel a leendő férj nem magyar származású és igen kiterjedt rokonsággal rendelkezik, így egy igen komoly nemzetközi találkozó volt a leánybúcsú 🙂 Nem kis meglepetésünkre az egyik lány férje is megjelent kissé megkésve a partyn, történt ugyanis, hogy összekeverte a címeket és nem a legénybúcsú helyszínére sietett, hanem hozzánk jött el, nem kis meglepetésünkre 🙂 Mivel akkor Gyömrőn laktam, közösen úgy döntöttünk, hogy nem tesszük ki további utazgatásoknak, ha szeretne maradhat 🙂 Nem bántuk meg, az este lelke volt a srác és hogy kevésbé zavarjon, a konyhában tette hasznossá magát. Akkoriban még úgy készült a hamburger pogácsa nálam, ahogy sokan készítik, fele-fele marha és sertéshús, fokhagyma, hagyma, mustár bele… ezek szépen ki voltak készítve, hogy összegyúrva, formázva kerüljenek a grillre. Alex ezt meglátta, cifrán elmagyarázta, hogy megszentségtelenítem a hamburgert és menjek ki a konyhából, majd ő megcsinálja 🙂 Nos, azóta kizárólag így készül nálam, annyira finom volt 🙂
Párom nem titok, konyhafőnök egy étteremben, nehéz neki főzni 🙂 Vagyis nem nehéz, mert szereti a főztöm, de nem igazán vannak kívánságai, hogy mit enne, különlegességekre ritkán vágyik. Amikor kérdeztem mi legyen a születésnapjára a menü, kicsit félszegen kérdezte: lehetne hamburger? 🙂 Mondtam ez a te napod, ha azt szeretnél, az lesz 🙂 Persze nem én lettem volna, ha nem kerül bele egy kis csavar… Így készült el, a giga hamburger, ami nem csak finom volt, de sok mókás percet is szerzett az ebéd alatt nekünk 🙂
Hozzávalók: 1 kg marhahús – én lapockát és nyakat használok hozzá fele fele arányban, hogy kb 20% zsírtartalma legyen a húsnak, 10 dkg marhafaggyú, só, bors, 2 evőkanál worchester szósz
Hamburger zsemle, hasáb burgonya
A tálaláshoz: saláta, hagyma, paradicsom, uborka, majonéz, mustár, ketchup,
A húst kétszer darálom (vagy daráltatom a hentesnél) le, hozzá a faggyút is és összekeverem, majd ahogy van a darált hús egy napra beteszem egy tálba a hűtőbe. Közvetlen a sütés előtt keverem össze. El lehet persze készíteni előre is, de ne sózd meg előre! Só az utolsó pillanatban a sütés előtt kerüljön hozzá, kevésbé szárad ki a hús!
Innen már roppant egyszerű, összekeverem a húst a borssal, sóval és a worchester szósszal, majd a kívánt méretű pogácsákra formázom, amik lehetnek ízlés szerint vékonyabbak, vastagabbak. Szerintem az ideális a kb fél cm vastagság, de aki még szaftosabban szereti, akár 1 cm-ig is elmehet. Nálunk most a giga hamburger úgy 4 mm vastag és nagyjából 15-20 cm átmérőjű lett 🙂 Ehhez készült a puffancs is, megfelelő méretben.
Grillrácson sütöttük, faszén felett, kinek jobban átsütve, kinek kevésbé, igény szerint.
Amikor a hús kész volt, a félbevágott zsemléket is megpirítottuk kicsit, majd szépen mindenki belepakolta az ízlésének megfelelő zöldségeket, szószokat.
Kivéve persze az ünnepeltet, neki nehezített pályát szántam, én pakoltam össze a hamburgerét, megtöltve alaposan mindennel 🙂
Igen, a hasáb burgonya is a nehezítés részeként került bele 🙂
Azért megbirkózott a gigantikus méretekkel, de egy hamburgernél több nem csúszott le ebédre 🙂
Ugye, hogy a legegyszerűbb is lehet a legfinomabb? 🙂 Próbáld ki, nem fogod megbánni 🙂
Természetesen a hamburgerhez jár a sör, főleg ünnepen, most épp egy thaiföldi különlegesség:
Boldog születésnapot kedvesem! 🙂