Hajtogatott sajtos pogácsa

Hajtogatott sajtos pogácsa

Tudom, hogy nem mindenki szeret hajtogatni, de szép levelesen szétváló, réteges pogácsát mindenki szereti 🙂 Hát, ezért néha áldozatot kell hozni, kicsit áldozva az idő és a hajtogatás oltárán… a végeredmény és a bezsebelhető dicséretek mindenképp megéri!

Párom nagymamájához készültünk születésnapra, mivel a tortát megrendelték helyben a cukrászdából, így nem maradt más, mint hogy kuglófot – mert nagymama azt nagyon szereti – és egy kis sósat süssek. Mivel én is ritkábban állok neki a hajtogatós pogácsáknak, így ez remek alkalom volt. Méghozzá igazi nagyim féle, zsíros pogácsát sütöttem, egy “kevés” sajttal bolondítva.

Hajtogatott sajtos pogácsaHozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás (+1 a kenéshez), 3 dl tejföl, 5 dkg + 10 dkg zsír, 3 kávéskanál só, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 kávéskanál cukor, kb 20 dkg reszelt sajt

A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom az élesztőt. Amíg az élesztő elkezd dolgozni, átszitálom a lisztet, a közepébe beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az 5 dkg zsírt, kb a reszelt sajt felét és a sót, végül az élesztővel alaposan összedolgozom. Nagyon lágy tésztát kell kapni, de erősen függ a liszt minőségétől is. Ha nem elég lágy picit bevizezem a kezem és úgy lágyítok rajta, ha túl ragadós akkor apránként pici liszt megy még bele. A lényeg, hogy ne ragadjon, de lágy, rugalmas tészta legyen. letakarom és 20-25 percre meleg helyre teszem.
Ezután kicsit átforgatom a lisztezett deszkán, majd kb 1 cm vékonyra nyújtom, téglalap alakban és megkenem vékonyan zsírral, nagyjából a zsír harmadát használom fel, mert még kétszer fogom kenni.
Jön a hajtogatás. (akinek segítség kell hozzá, itt megtalálja a képeket). A tészta ebben az állapotban is lágy, de nagyon könnyű vele dolgozni, vékonyan lisztezem a munkafelületet minden nyújtásnál.

Az alsó harmadot felhajtom a tészta közepéig, a felső harmadot ráhajtom, majd jobbról behajtom a tésztát szintén középre és balról rá a másik felét. Igazán a sorrend mindegy, a lényeg jegyezzük meg hogy csináltuk és a következő 2 hajtást ugyanabban a sorrendben csináljuk.
25-30 percre visszateszem a kelesztőtálba (vagy letakarom ott a pulton) és pihentetem.
Ezt a műveletet még kétszer megismétlem: nyújtás, zsírral kenés, hajtogatás.

Az utolsó hajtogatás után már nem pihentetem, hanem kinyújtom kb 2 cm vastagra és tetszés szerinti méretben szaggatom. Én most nagy kb 10 cm-es kiszúrót választottam. A pogácsákat sütőlemezre teszem, megkenem a tetejüket tojással és megszórom sajttal, így pihennek még 20 percet, aztán mennek a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Hajtogatott sajtos pogácsaMivel nagyobbak, mint az átlag 20-25 perc alatt sülnek meg.
Másnap is nagyon finom puha, “levelekre” szedhető és jó sajtos pogácsa a végeredmény.

Hajtogatott sajtos pogácsaBeleharapnál? No gyorsan elő a kelesztőtállal, sodrófával 🙂

Hajtogatott sajtos pogácsaÉs egy jó hír így a végére! Az utolsó hajtogatás után, fóliába csomagolva hűtőbe tehető, másnap nyújtható, süthető! Kipróbáltuk 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?