Kinéztem egy csillag kiszúró szettet, kifejezetten az fogott meg, hogy ilyen fenyőkkel reklámozták, de elég borsos ára visszatartott a vásárlástól 🙂 Aztán az egyik nagy áruházban szembejött velem egy hasonló szett, így nem is tétováztam, tudtam mi lesz az első amire használni fogom!
Tavaly is ehető díszek voltak a karácsonyi asztalon, gondoltam az idén ilyen fenyőkből fogom a dekorációt megcsinálni. De nagyon jól mutat egy mézeskalács ház kertjében is 🙂
Dina mézes receptjét próbáltam ki hozzá, hiszen most azonnal ehető mézeseket szerettem volna és nem is csalódtam benne 🙂
Hozzávalók: 36 dkg liszt, 14 dkg vaj, 20 dkg méz, 2 tojássárgája, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 4 teáskanál mézes fűszerkeverék
A szárazakat elkevertem, hozzá morzsoltam a vajat, majd rácsorgattam a mézet és a tojássárgáját, és gyorsan összegyúrtam a tésztát.
Azonnal nyújtható, szaggatható nem kellett behűteni előtte, de nem árt neki 🙂
A sütőt előmelegítettem 170 fokra, és a különböző méretű csillagokat külön sütőpapíros tepsikre rakva pár perc alatt megsütöttem őket (6-8 perc). Nem szabad megbarnulnia, bár egy adagot nekem sikerült a kelleténél tovább sütnöm, mert kutyagyerek túl közel merészkedett a már sütőn kívül illatozó tepsihez 🙂 Persze nem baj, hiszen a fenyők sem egyformák, így legalább színesebb lesz az erdőm 🙂
Ahogy Dina írta: “Akkor jó, amikor a tetejét megérintve még puha, a széle még nem barna. Kivéve a sütőből, saját hőjétől megszilárdul.”
A kisült csillagokat egy saslik pálcára húztam még langyosan, így könnyű őket átszúrni.
Díszíthetjük tojásfehérjéből készült mázzal, gyöngyökkel, akár zöld ételfestékkel, én maradtam a natúr változatnál, nekem igazán így tetszenek, egy kis porcukor hóval 🙂
Ó, de szépségesek lettek! :))) Az a kutyagyerek! Tudta, mikor kell somfordálni! 😀 Szép lett a pirult is, dísznek még szebb is talán. :))
Hát persze, hogy tudja 🙂 Igen, dísznek nekem is jobban tetszik, sőt arra gondoltam a karácsonyi asztalra is vegyesben csinálom, ha nem fogy el a sötétebb, jó lesz édes morzsának 🙂 Vagy almás pite alá 😀