Puha mézeskalács

Puha mézeskalács

Amikor az a jó, ha azonnal puha a mézeskalács, sőt még az sem hátrány, ha szép a felülete és jól díszíthető, ráadásul jó sok is kell belőle, hiszen mindenki szívesen veszi ha kap pár darabot mondjuk a Mikulástól… Nos, akkor ezt az azonnal puha mézeskalács receptet jó szívvel ajánlom 🙂

Történt, hogy egy kedves barátnőmnek segítségre volt szüksége, mert az általa támogatott gyerekeknek nem volt aki a Mikulás ünnepre mézeskalácsot süssön. Elvállaltam, hogy sütök úgy 60 figurát, hogy a szorgos kis kezeknek legyen mit díszíteni az ünnepségen. Aztán sütöttem kb 160-at, mert annyit adott ki a tészta és boldog voltam, hogy az utolsó szemig elfogyott, hol dekorálva, hol anélkül 🙂

P1170380Hozzávalók: 1 kg liszt, 2,5 dl méz, 30 dkg vaj (vagy ráma margarin), 3 tojás, 20 g mézeskalács fűszer, 1 ek szódabikarbóna, 15 dkg porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor

A mézet és a vajat összemelegítettem, a lisztet a száraz hozzávalókkal elkevertem. A lisztes tálba beleöntöttem a mézet és hozzáadtam a tojásokat, majd az egészet először fakanállal, aztán kézzel tésztává gyúrtam. A méz és a liszt is változó minőségű lehet, így ha még ragad, addig kell apránként lisztet adagolni bele, míg a táltól elváló, gombóccá formálható tésztát kapunk. Hideg helyen egy éjszakát pihentetjük, majd másnap a tésztából kisebb gombócokat lecsípve, enyhén lisztezett felületen kb 3 mm vastagra nyújtva formára szaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsin sütjük. A sütőt 170 fokra előmelegítve kb. 6 perc alatt sül meg, de ez a forma nagyságától is függhet. Amikor kiveszem a sütőből még puha.

Puha mézeskalácsFesteni, írókázni a teljes kihűlés után még 1-2 óra várakozási idő elteltével a legjobb!

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?