OKÉS 2014

OKÉS 2014

Igen, igen, ismét az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyen jártam és nagy örömömre az idén is Párom (Boros István séf) kísértem el, mert a tavalyi év után ismét sikerült bejutnia a 10 legjobb közé 🙂 Az OKÉS 2014 néhány pontban eltért az előzőektől, de egyre színvonalasabb megmérettetés elé állítja a közétkeztetésben dolgozó szakácsokat.

A 4. Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt (OKÉS), Budapesten a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolában tartották idén.
Az OKÉS közÉtkeztetői szakácsversenyt az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND), a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBiH) hirdette meg, immáron negyedik alkalommal, idén először két kategóriában:
– Napi 3 fogásos menü (előállítási költség nettó 420 Ft / adag) – A kategória
– Rendezvény 3 fogásos menü (előállítási költség nettó 520 Ft / adag) – B kategória
Mindkét kategória témája: Téli ünnepváró ételek a modern gasztronómia jegyében.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a versenyzőknek az alapanyagokat egy adott “alapanyag kosárból” kellett kiválasztaniuk, innen azonban már fantáziájukra és “pénztárcájukra” volt bízva a többi, hiszen fontos kritérium volt, hogy a megadott árat nem léphetik át.
Furcsán hangzik a laikus fülnek, hogy 420 forintból kell egy adag ételnek elkészülnie, de ha belegondolunk, hogy a közétkeztetésben közel 2 millió fogyasztó érintett hazánkban, így egy-egy cég sok esetben bizony igen nagy mennyiségben főz, már nem is olyan elképzelhetetlen. Talán sokkal inkább elképzelhetetlen némelyik versenymű tálalása ennyi főre, bár azt kell mondjam, ha a menzás ételek csak fele ilyen jól sikerültek lennének, mint itt némelyik fogás, a szép tálalástól már el is tekintenénk 🙂

Ha a menza pultig holnapra még nem is jutnak el ezek az ételek, de azt már biztosan tudhatjuk, hogy a közétkeztetésben dolgozó szakácsok képesek megfelelően főzni! A verseny népszerűségét jellemzi, hogy az idei évben több támogatója volt a rendezvénynek, profi módon a konyhai történéseket kivetítőkön követhette a nagyközönség, akik szintén szép számmal megjelentek a rendezvényen.Ami személy szerint nekem furcsa, az idén nagyobb létszámmal és profi kivitelben megrendezett verseny a média képviselőit kevésbé érdekelte, mint tavaly… Biztos nem annyira fontos, hogy mi kerül vagy kerülhetne a tányérunkra…

A versenyző 20 csapat (kategóriánként a 10 legjobb) reggel 6 órától 10 perces időeltolásokkal folyamatosan vette birtokba a tankonyha egyes állásait. Az alábbiakban képes beszámolót láthattok, az ott folyó munkáról:

Az elkészült ételsorok a zsűri elé kerültek, ahol az idei évben a szakmai zsűri kiegészült társadalmi zsűrivel is mindkét csapat esetében. A társadalmi zsűri tagjai között foglalt helyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Novák Katalin államtitkár és a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára Zsigó Róbert, dr Oravecz Márton a NÉBIH elnöke, valamint közszereplők, sportolók.

 Az elkészült ételeket a zsűrizés után a közönség is megtekinthette tányérszervizen, valamint az étteremben meg is kóstolhatta. Ezzel a lehetőséggel sokan éltek, ahogy azzal is, hogy a zsűrizésen átesett szakácsokkal beszélgethettek is az iskola aulájában.

Megmutatom mit főztek az OKÉS 2014 döntőjébe jutott csapatok:

OKÉS 2014

Ennyi finomság egy asztalon… tényleg jó lenne, ha fele bekerülhetne az iskolai, munkahelyi menükbe.
Mutatom a csapatok menüit egyesével, a képek feltöltése véletlenszerű sorrendben történt:

Aki az ételekkel jóllakott, elmerülhetett a zöldségfaragás rejtelmeiben Tanács Attila mesterszakács segítségével

Délután 4 óra magasságában elérkezett a várva várt pillanat, az eredmények kihirdetése, a szakmai és támogatói díjak átadása.

OKÉS 2014

A versenyzők az eredményhirdetésre várva

A szakmai díjak:

OKÉS 2014

OKÉS 2014 Szakmai díjak

És a zsűri:

OKÉS 2014

OKÉS 2014 – zsűri

És negyven nyertes szakács egy dobogón 🙂

OKÉS 2014

Elnézést attól aki a fotóról lemaradt, de a dobogóra is alig fértek fel 🙂 Azt írtam 40 nyertes szakács… Aki idáig eljutott, mindenki nyert, bár a legnagyobb nyertesek a fogyasztók lennének, ha valóban ilyen minőségű ételek kerülnének a tányérokra!
Sajnos nem volt módom a fotózás közben az A és B kategória rangsorát felírni, így bár tudom, hogy az első helyezett csapatok kik lettek, de abba “sorba”, akik csak őket említik meg nem szeretnék beállni, így az eredményhirdetés nálam elmarad 🙂

Az én személyes nyertesem pedig Párom, aki kollégájával igen sikeresen szerepelt a megmérettetésen. Ők a napi menü kategóriában indultak, egy nem túl bonyolított, de igazán izgalmas menüvel:

OKÉS 2014

Jó helyezésük mellett a NÉBIH különdíjával tértek haza, ami azért is nagy elismerés, mert a NÉBIH szeme mindent lát 🙂 Valóban, míg a zsűri leginkább az asztalra tett ételt pontozta, addig a NÉBIH képviselői minden munkafolyamatot végigkísértek a konyhában is.

OKÉS 2014

OKÉS 2014 – NÉBIH Különdíj

A pontos és precíz munkátokra még büszkébb vagyok, mint a finom ételekre amit főztök! 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?