Van egy kedvenc almás sütink, amit hosszú évek óta változatlan formában sütök. Egyszerű, gyors és biztos siker 🙂 Most a mai kornak vagy talán inkább a divatnak “behódolva” bögrére cseréltem a mértékegységeket, így született belőle a bögrés almás
A mi családunkban nagymamám almatortája néven ismert ez a sütemény,melynek glutén és cukormentes változatát itt már megosztottam Veletek is. Most – bár őszinte leszek sütemények esetében nem értek egyet a módszerrel – ” bögrésítettem ezt a süteményt, mert ennél a tésztánál működik a recept így is….
Hozzávalók: 2 bögre reszelt (vagy apróra vágott) alma, 2/3 bögre olaj, 2 bögre liszt, 1 bögre nádcukor, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál fahéj
A bögre 2,5 dl!
Az almát lereszelem, nem apró, inkább nagyobb darabokra, kinek-kinek ízlése szerint, de akár apróra is vághatjuk. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot készítek, majd a sárgáját kikeverem a cukorral, aztán bele az olaj, utána a liszttel elkevert sütőpor, a fahéj és az alma. Végül az egészet összeforgatom a habbal és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. Most nem torta formába öntöttem, hanem tepsi, akarom mondani tepszibe 🙂 A méret ízlés dolga, ha szép magasat szeretnénk, akkor kisebb, ha laposabb, sütire vágyunk akkor nagyobb tepsit veszünk elő. Én a képeken látható kockákhoz 24 x 32 cm-es tepszit használtam. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 35 perc alatt sült meg, de sütő és tepsi méret függvényében tűpróba javasolt 🙂
A tepsiben hagyom kihűlni, a tetejét porcukorral, vagy fahéjas cukorral szórom meg, de ha nem kerül rá semmi, akkor is nagyon finom, puha süti a végeredmény 🙂